kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Dr. Murat Berksoy

Kız bebek için bal erkek çocuk için turşu

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
22.04.2008
Hamileliğe hazırlanırken yedikleriniz bebeğinizin cinsiyeti üzerinde etkili oluyor. Dr. Murat Berksoy; bilimsel olarak yüzde yüz ispatlanmasa da, Dr. Landrum Shettles tarafından hazırlanan mönülerin bebeğin cinsiyetini etkileyebildiğini söylüyor. Buna göre; kız bebek isteyen anneler bal, erkek isteyenler turşu yemeli..
Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Aile Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Murat Berksoy hamilelik diyetiyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Hamilelik detoksu var mı? Doğurganlığı artıran besinler neler?
Var. Özellikle antioksidan ve toksin atıcı etkisi yüksek olan sebze ve meyveler tercih edilerek uygulanan detoks, sağlıklı bir gebelik geçirmeyi sağlar. Taze ve doğal ürünlerle beslenmeye özen gösterilmeli ve daha az kalori tüketilmeli. Hayvansal yağlar azaltılmalı. Kızartma yağlardan uzak durulmalı. Daha çok posalı yiyecek tüketilmeli. Organik besinlere öncelik verilmeli. Bol bol temiz ve doğal su içilmeli. Omega-3 yağ asidi kullanılmalı. Ayrıca, uyku hijyenine özen gösterilmeli. Fiziksel aktivite arttırılmalı. İnançlar güçlendirilmeli. Meditasyon, nefes, gevşeme egzersizleri ve yoga gibi stresle baş etme yöntemlerinden yararlanılmalı. Bitki çayları tüketilmeli. Fasulye, mercimek, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller; börülce, enginar, havuç marul, limon, lahana, brokoli, ıspanak, salatalık, semizotu, keten tohumu, karahindiba, rezene, sarmısak, zerdeçal, zencefil, nane gibi baharatlar ve kiraz, vişne, çilek, böğürtlen, erik, elma, portakal, greyfurt, kayısı, şeftali, üzüm gibi meyveler de mevsimine göre bu detoks programının içinde olması gereken besinlerdir.

DR. SHETTLES BULDU
* Annenin beslenme şekli, bebeğin cinsiyetinin belirlenmesinde etkili olur mu?
Bu tıp dünyasında çok tartışılan bir konudur. PGD dediğimiz genetik yöntemle cinsiyet belirlenebilir. Beslenme ile doğacak çocuğun cinsiyetinin belirlenmesine ilişkin 485 ayrı diyet programı var ama bunların bilimselliği tartışılır. Amerika'da ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak uygulanan bir yöntem; Shettles metodudur. Çok kolay olan bu yöntemin uygulama prensibi; adetin belirli günlerinde ilişkiye girilmesine dayanmaktadır. Landrum Shettles adlı bir doktorun geliştirdiği basit bir yöntemdir. X kromozomunun daha ağır olmasından yola çıkılmıştır. Başarı oranı düşük olsa da, ben soran ailelere Shettles'in listesini vermekte sakınca görmüyorum.

SİZ DEĞİL, BEBEK BÜYÜSÜN
* Doğumdan hemen sonra uygulanabilecek ve kilo vermeyi sağlayacak bir reçete var mı?
Hamilelik öncesinden başlayan bir kontrol gerekli. Annenin kilo artışı ile bebeğin doğum kilosu arasında her zaman doğru bir ilişki bulunmaz. Hamileliği süresince 20 kilo aldığı halde küçük bebek dünyaya getiren annenler olduğu gibi, bunun tam tersi olarak 1-2 kilo artışla hamilelik süresini tamamlayan annelerin 3 bin gram civarında bebekler dünyaya getirdiklerine de şahit oluyoruz. Gebelikteki ideal kilo artışı hamilelik öncesi kilo ve yaşa bağıdır. Kilolu kadınların hamilelik süresince daha az, zayıf kadınların ise daha fazla kilo alması uygundur. Hamilelik öncesi kilosu ne olursa olsun; hiçbir hamile kadın bu süreç boyunca kilo vermeye kalkışmamalıdır. Vücut kitle indeksi 20-25 arasında olanların hamilelik boyunca 11-14 kilo almış olmaları idealdir. Hamileliğinizin ilk 12 haftasında kilo artışı çok yavaş olabilir. Hatta bulantı ve kusmalar varsa birkaç kilo kaybetmeniz de normal kabul edilebilir. Kilo kaybının iki temel yaklaşımı kalori kısıtlaması ve egzersizdir. Çalışmalara göre diyet ve egzersiz birlikte uygulandığında yalnızca diyete göre daha fazla kilo kaybı sağlanır. Uzun dönemde, verilen kilonun korunabilmesi için egzersiz, vazgeçilmez unsurdur. Hamilelik kilolarının verilmesi için de egzersiz yapmak şarttır.