kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Tasarımcılar fuarda sergileyecekleri ürünleri aylar öncesinden hazırlamaya başlıyor.

Milano'da yeşil tasarımlar

BURCU ALDİNÇ
Geçtiğimiz hafta Milano'da düzenlenen 'Salone Internationale del Mobile' ve 'SaloneSatellite' Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'na yeşil tasarımlar damga vurdu. 348 bin kişinin ziyaret ettiği fuarın en ilginç tasarımı ise vajinal bölge aynasıydı..
Milano her yıl nisan ayında uluslararası mobilya ve dekorasyon fuarına ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 16-21 Nisan tarihleri arasında, şehrin farklı noktalarında düzenlenen Salone Internationale del Mobile ve SaloneSatellite fuarını SABAH Cumartesi olarak biz de takip ettik. Katılım geçen senekinden yüzde 28 daha fazlaydı. Yaklaşık 348 bin kişinin ziyaret ettiği fuarın ana teması ise 'küresel ısınma' ve 'ekoloji'ydi. Fuarın aslında iki amacı var. Karim Rashid, Philippe Starck, Fabio Novembre, Borek Sipek, Ross Lovegrove gibi dünyanın önde gelen tasarımcıları son ürünlerini bu fuarda sergileme şansı buluyor. Tasarımcılar için bir nevi yarış arenası olan fuar, müşterilerin de son yenilikleri takip edebilmeleri için iyi bir fırsat oluyor. Firmalar ve tasarımcılar fuarda sergileyecekleri ürünleri aylar öncesinden hazırlamaya başlıyor; ofis, yatak odası, mutfak, banyo gibi farklı bölümlerden oluşan fuar, 47 yıldır yapılıyor.

İŞLEVSEL OBJELER
Geçtiğimiz yıl düzenlenen fuarda büyük ve uçuk objeler, pop-art tasarımlar ön plandaydı. Öyle ki birçok tasarımcının hazırladığı devasa objeler, görsel güzellikleri dışında işlevsel olmamakla eleştirilmişti. Bu yıl ise fuara, ekolojik dengeyi koruma fikri hakimdi. Geri dönüşüm plastikten lambalar, koltuklar, fazla su israfı yapmayan lavabolar, organik kumaştan koltuklar, LED (çevreyi ısıtmayan) aydınlatmalar ön plandaydı. Çevresel problemlerden etkilenen tasarımcılar, günümüz yaşam şartlarını ön planda tutmuş ve tüketicilerin enerji, su ve ekonomi tasarrufu yapabilecekleri ürünler tasarlamışlardı. Ayrıca 'fazla yer kaplamama' da fuarın bir diğer felsefesiydi. Bu yıl tasarımların boyu iyiden iyiye ufalmış ve iç içe geçen, katlanabilen ve geniş alan işgal etmeyen objelere ağırlık verilmişti.

GAZETEDEN SANDALYE
Fuarda genç tasarımcılar farklı materyalleri kullanmaya da özen göstermişlerdi. 29 yaşındaki İspanyol tasarımcı Nacho Carbonell, eski plastiklere metal çerçeve giydirmiş ve üzerini eski gazete kağıtlarıyla kaplayarak bir koltuk elde etmişti. 30 yaşındaki Alman tasarımcı Julia Lohmann ise deniz yosunundan bir lamba tasarlamıştı. Bunun dışında yün yumaklarından koltuk takımları, mermerden sandalyeler, köpükten vazolar gibi ürünler ön plana çıkıyordu. Özellikle genç tasarımcılar, ürünlerinde siyah renge ağırlık vermişti. Savaş, kötü yaşam koşulları, ekonomik krizden etkilenerek siyahı kullandıklarını belirten tasarımcılar, umut olması adına tasarımlarına beyaz, turuncu, pembe gibi renkleri de katmışlardı.

ÇİNİ MODASI
Çini deseni de fuarda öne çıkan bir başka unsurdu. Özellikle Mooi firması objelerinde sık sık çini desenine yer vermişti. Çini desenli heykeller, tuzluk-karabiberlik, vazolar birçok farklı firma ve tasarımcı tarafından kullanılmıştı. Klasik banyolara ise bu yıl ahşap ve mozaik girmişti. Beyaz banyo duvarları mavi ve kırmızı mozaik taşlarla süslenmişti. Banyo küvetlerinde son moda ise ahşap kaplamaydı. Banyolarda ahşaptan sonra en çok kullanılan ise kırmızı renkti. Banyo küvetleri ve lavabolar farklı şekil, renk ve desenlerdeydi.

ÇİÇEKLİ TOST
Mutfaklarda da işlevsellik ön plandaydı. Gömme dolaplara çok yer verilmişti. Birçok firma, mutfakta ahşap ve ayna tercih etmiş. Yerlerde ise bu yılın hakimi desenli granit taşlardı. Mutfak araçgereçlerinde de pop-art tasarımlar ön plandaydı. Mutfak bölümünün en ilgi çeken aleti ise hiç kuşkusuz ekmeğin üzerine çiçek deseni çıkaran tost makinesiydi.

HAMİLE SANDALYESİ - VAJİNA AYNASI
Ufak detaylar da unutulmamıştı. Hamileler için özel yataklar ve geniş sandalyeler, kısa boylular için yüksek tabureler, sanat eserini andıran ama gerçekte dolap olan objeler, fuarın en dikkat çeken ürünleri arasındaydı. Fuarın en alışılmadık tasarımı ise Christin Johansson'a aitti. Johansson, vajinal bölgeyi incelemek için bir ayna tasarlamıştı.

POP-ART YİNE VAR
Özellikle Karim Rashid gibi tasarımcılar bu yıl da kaideyi bozmadı ve fuşya, pembe, mor gibi renklerle pop-art tasarımlara yer verdi. Rashid'in tasarladığı eliptik lambalar ve balonu andıran oval koltuk takımlarının farklı renk ve desenleri vardı. Hem sandalye hem dolap olabilen 'işlevsel sandalye', çizgi film karakterlerinin yer aldığı duvar panoları, rengarenk kilimler, popart tasarımların devam ettiğinin kanıtıydı. Üstelik pop-art modası sadece evlerde değil, ofislerde de ön plandaydı. Çiçek desenli ofis panelleri, sandalyesiyle birleştiğinde top şeklini alan bilgisayar masası ilgi gören tasarımlar arasındaydı.

EN GÖSTERİŞLİ STAND
Fuarın en gösterişli stantlarından biri, hiç kuşkusuz Swarovski'ye aitti. Firma ağırlıklı olarak siyah ve doreye yer vermiş. Taşlı koltuk takımları, kristal heykeller dışında, Swarovski taşlarla süslü duvar resimleri göze çarpan parçalar arasındaydı. Bunun dışında Swarovski taşlarla kaplı yer süslemeleri de öne çıkan bir diğer detaydı.
Haberin fotoğrafları