kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İsmet İnönü Mevhibe İnönü

İnönü'den eşine: Sevgilim, ruhum

İsmet İnönü'nün, "Sevgilim, iki gözüm, ruhum" diye bahsettiği eşine yazdığı mektuplar, 48 yıl yaşadıkları Pembe Köşk'te ortaya çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
İnönü'den eşine: Sevgilim, ruhum
"İki gözüm, ruhum, ellerinden gözlerinden binlerce öperim, sevgilim" diyerek hasretini dile getiriyor. Eşi ise "Sevgili paşacığım" diye başlıyor mektuplarına. Hayatı cephede, savaşlar içerisinde geçmiş İsmet İnönü'nün eşine olan romantik yönü, yıllar sonra mektuplarıyla ortaya çıktı. Yılın belirli günleri kapılarını ziyaretçilerine açan Pembe Köşk'te 48 yıl beraber yaşayan İsmet ve Mevhibe İnönü'nün birbirlerine duygu dolu nameler yazdıkları mektupları ilk kez sergileniyor. İnönü'nün kızı Özden Toker "romantikleşmeye vakti olmamış bile" dediği babası İsmet İnönü'nün, eşine karşı son derece duygusal, ince ve öğretici olduğunu söyledi. Zamanının çoğunu ailesinden uzak geçiren İsmet Paşa, eşine hayatı boyunca mektup yazmış, Mevhibe Hanım ise bu mektupları, zarfı ve pulları da dahil olmak üzere özenle korumuş.

TUŞLARDAKİ AŞK
48 yıl boyunca beraber yaşadıkları Pembe Köşk'te muhafaza edilen mektuplar arasında İnönü, genç eşine aldığı piyanosundan da haberdar olmak istiyor. Özden Toker, çok sesli batı müziğine hayran olan babasının, eşine de bu duyguları aşılamak istemesini mektuplarında yansıttığını belirterek "Sen piyano çalarken tuşlar, benim sana olan hasretimi, sevgimi dile getiriyorlar mı" diye yazdığını da anlatıyor. İnönü, başbakanlıktan ayrıldıktan sonra çok sevdiği enstrümanı çalmaya heveslenmiş ve viyolonsel almış. Pembe Köşk'te sergilenen viyolonsel, ziyaretçilere, İsmet İnönü ve Mevhibe Hanım'ın karşılıklı çaldıkları müziğin tınılarını da duygusallıkla canlandırıyor.
Haberin fotoğrafları