kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sendikaların Taksim ısrarı

Yeni Haber
Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmanın demokrasiye sahip çıkmak olduğunu belirterek, ''Toplanma yerlerimizi Şişli, Şişhane ve Dolmabahçe olarak belirledik. Her 3 koldan saat 11.00'de hareket ederek aynı anda Taksim'de buluşacağız'' dedi.

Türk-İş Genel Sekreteri Türkel, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir ve 3 konfederasyonun oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi, Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği'nde düzenledikleri basın toplantısında kutlama programını açıkladı.Türkel, 3 konfederasyon olarak bu yılki 1 Mayıs kutlamalarını ''sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık, demokrasi ve barış için omuz omuzayız'' sloganı ile Taksim Meydanı'nda gerçekleştireceklerini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

''Bakanlar Kurulu'nun 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Bayramı olarak ilan etmesini, sadece malumun ilanı olarak değerlendiriyoruz. Israrla ve kararlılıkla 1 Mayıs'ın tatil edilmesi talebimizi dile getiriyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ayaklar başı yönetmeye kalkarsa kıyamet kopar' şeklindeki açıklamasını kınıyor ve protesto ediyoruz. Başbakan'ın ayak takımı dediği insanlar, bu ülkenin eşit haklara sahip yurttaşlarıdır.''

''TAKSİM MEYDANI 1 MAYIS'A DA AÇIK OLMALI''

Taksim Meydanı'nın pek çok etkinlik ve gösteriye açık olduğu gibi 1 Mayıs'a da açık olması gerektiğini savunan Türkel, hükümetin hiçbir gerekçe ile bu hakkın önüne yasak ve engel koyamayacağını, koymaması gerektiğini bildirdi.

''Bu 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak demokrasiye sahip çıkmaktır'' diyen Türkel, ''provokasyon olur'' gerekçesiyle Taksim'in yasaklanmak istenmesinin inandırıcı olmadığını söyledi.Türkel, kendilerinin 1 Mayıs'ın tam bir emek ve demokrasi şöleni içinde kutlanacağına inandıklarını ve tüm hazırlıkları buna göre yaptıklarını ifade ederek, ''Türk-İş, DİSK ve KESK olarak başta mühendisler, öğretmenler, doktorlar, eczacılar, diş hekimleri, serbest muhasebeciler ve tüm emeği temsil eden kuruluşlar olarak hazırlıklarımızı tamamladık.

Toplanma yerlerimizi Şişli, Şişhane ve Dolmabahçe olarak belirledik. Dolmabahçe'den Türk-İş, Şişli'den DİSK ve Şişhane'den KESK olarak yürüyeceğiz. Bizlerin arkasından belirlenen örgütler yürüyecekler. Bu bölgelerde toplanma saatimiz 10.00-11.00 olarak belirlenmiştir. Her 3 koldan da saat 11.00'de hareket ederek aynı anda Taksim'de buluşacağız. Konfederasyonlarımızın ve katılımcı örgütlerin genel başkan ve yöneticileri ile milletvekillerinden oluşan heyet, Kazancı Yokuşu ve Taksim Anıtı'na çelenk koyacak ve saygı duruşu yapılacak. Ellerinde
karanfillerle yüz binlerce emekçinin alana girişi saat 13.00'te tamamlanacak.''

Taksim Meydanı'nda bir milyon kişiye ulaşabilecek ses düzeni anlaşması yaptıklarını da kaydeden Türkel, ''İnanıyoruz ki her şey düşündüğümüz ve planladığımız biçimde geçecektir. Hiçbir endişemiz yoktur. Büyük gönül rahatlığıyla bütün İstanbul halkını yüzbinlerce emekçi ile dayanışma içinde Taksim'e bekliyoruz. 1 Mayıs 2008'in yıllardır yasaklanan, görmemezlikten gelinen ve Türkiye'nin bir ayıbından kurtuluşunun tarihi olmasını diliyoruz'' dedi.



KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, kendilerine göre Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamalarının önünde hiçbir engel olmadığını savundu.

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir ve 3 konfederasyonun oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi, Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği'nde düzenledikleri basın toplantısında kutlama programını açıkladı.Daşdemir, 3 konfederasyonun 1 Mayıs için ortak bir iradeyi dile getirdiğini belirterek, ''Bu 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama kararlılığını ortaya koyduk. Biz Taksim'in bu ülkenin herhangi bir meydanı gibi meydan olduğunu düşünüyoruz. Bize göre Taksim'de 1 Mayıs'ı yapmamızın önünde hiçbir engel yoktur'' dedi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de son dönemde 1 Mayıs tartışmalarının özellikle hükümet tarafından çok yanlış bir taraftan yapıldığını ileri sürerek, 1Mayısların dünyada bir asırdan fazladır kutlandığını, dünyada tüm devletlerin 1 Mayıs'ın kutlanması için en merkezi alanları tahsis ettiğini savundu. Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü: ''1 Mayıs tartışmalarına yasak ve engelleme noktasına kadar indirgeyen yetkililere karşı şunu tekrar hatırlatıyoruz. Anayasa'nın 34.
maddesinde, 'Herkes önceden izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir' ibaresi çok açıktır. Bizim bu 1 Mayıs'ı kutlamamıza hiçbir yasal engel yoktur. Hiçbir izin sorunu da bulunmamaktadır. Bu denli önemli bir hak engellenemez. Bu hakkın kullanılmasını güvenlik sorununa indirgemek ve güvenlik sorunu olarak ele almak yanlışlığından da hükümetin vazgeçmesini istiyoruz. Bu hakkın kullanılmasını garanti ve güvence altına almak, hükümetlerin görevidir. Hükümet tarafından yaratılan gerginliğin hızla hükümet tarafından kaldırılmasını istiyoruz. 1 Mayıs'ta Taksim'de yüz binlerle olacağız. Bütün hazırlıklarımızı ona göre yaptık.''

SORULARI YANITLADILAR

Toplantıda daha sonra basın mensuplarının soruları yanıtlandı. Bir gazetecinin ''Dün Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a bir çağrınız olmuştu. Yanıt alabildiniz mi?'' şeklindeki sorusu üzerine Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, ''Şu ana kadar herhangi bir cevap gelmedi. Ama bir cevap geleceğini umuyoruz. Acelemiz yok. Sabırla bekliyoruz. Önümüzdeki hafta pazartesi, salıya kadar da bir cevap geleceğini umuyoruz'' dedi.

Bir gazetecinin, yürüyüş sırasında polisle karşı karşıya geleceklerini hatırlatarak, ''O nokta kırılma noktası. Arkanızda binlerce kalabalık ve sayıları 20 bin civarında polis var. O noktada ne olacak? Oradan bir uzlaşma çıkabilir mi?'' sorusuna karşılık Türkel, şöyle konuştu:''Evet biz bunu bekliyoruz. Biz asla şiddete başvurmayacağız. Şiddet yanlısı olmayacağız. Elimizde karanfillerimiz, yüreğimizde sevgimiz, beynimizde de inancımız olacak. Polislerimizle yüz yüze, karşı karşıya geldiğimizde, biz onların bize sürpriz yapacağını bekliyoruz. Bize
karanfiller uzatacaklar diye bekliyoruz. 20 bin polisin o emekçileri karanfillerle karşılayacağını bekliyoruz. Sayın Vali'den, Emniyet Müdürü'nden de bu açılımı bekliyoruz.

Özgürlükler ülkesi olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye'ye şiddet, dayak yakışmıyor. Her şeyin çözümü vardır. Her şeyin çözümü hukuk çerçevesi içinde, aklın yolunda, ortak akılda vardır. Şiddet niye olsun ki...''

ŞİDDET OLAYLARI...

Mustafa Türkel, ''geçen yılki 1 Mayıs kutlamaları için Taksim'e çıkmak isteyenlerin pek hoş şeyler yaşamadığının hatırlatılması ve bir olay yaşanırsa sendikaların bir sorumluluğu olup olmayacağının'' sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Ne yaralanma ne şiddet gösterisi olmasını istiyoruz. Türkiye şiddetsiz sorununu çözemez mi? Nevruz'u kutlarız şiddet, bayramı kutlarız şiddet, eylem hakkımızı kullanırız şiddet. Polis şiddet kullanır, jandarma şiddet kullanır. Niye şiddet? Bu sorunu Türkiye aşmak zorunda. Türkiye uygar ülke olma yolunda hızla ilerlediğini iddia ediyorsa, demokrasinin önündeki bütün engelleri aşıyor ise niye şiddet sorusunun cevabını bulmak zorundayız. Karşınızdakiler şiddete başvurursa, siz bunun karşılığını verirsiniz. Ama biz şiddete başvurmayacağız diyoruz. Tam tersine, bize şiddete başvurulması halinde bile yanağımızın diğer yönünü çevireceğiz diyoruz."

Türkel, emeğe yapılan saldırılar, kazanılmış haklarla ilgili mücadele ve bundan sonra yeni kazınımlarla ilgili nasıl mücadele verilecek gibi konulardaki 1 Mayıs bildirisinin de hazırlandığını bildirdi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Türkel, geçen yıl İstanbul'a insanların gelişinin engellendiğinin hatırlatılması üzerine, son gelişmelerle ilgili 29 Nisan Salı günü yeniden bir basın toplantısı yapılacağını, 1 Mayıs'a katılan STK'ların da burada yer alacağını ve gelişmelerin o zaman değerlendirileceğini söyledi.

1 Mayıs'a ilişkin ne tür güvenlik önlemleri alındığına ilişkin soruya karşılık Türkel, tüm katılımcıların kendi güvenliğini sağlayacağını ve ayrıca güvenlik güçleriyle gelişebilecek olayların da kamerayla belgelendirilmesi için her türlü tedbirin alacağını anlattı. Türkel, kortejlerin de kendi güvenliklerini sağlayacağını ve provokatif hareketlere karşı da dikkatli olmaya çalışılacağını söyledi.