kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Travel Turkey İzmir Fuarı açıldı

AA
13.12.2007
İzmir'de gerçekleştirilen Travel Turkey Turizm Fuar ve Konferansı'nın açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hedeflerinin 5 yıl içinde Türkiye'yi turizmde dünyada ilk beş içine sokmak olduğunu söyledi..
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'yi 5 yıl içinde dünyada turizmden en fazla pay alan ilk beş ülke içine sokmayı hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve İZFAŞ'ın bu yıl ilkini düzenlediği Travel Turkey İzmir Fuarı, Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın da katılımıyla Uluslararası Fuar Alanı'nda törenle açıldı.

Günay, açılışta yaptığı konuşmada, turizmin tüm dünyada gelişen en önemli sektörler arasında yer aldığını, Türkiye'nin bu alanda söz sahibi olması için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Yapılan çalışmalarla, Türkiye'nin dünya turizminde ilk on ülke arasına girmeye yönelik sağlam adımlar attığını, ama bunu yeterli görmediklerini dile getiren Günay, şöyle konuştu:

''Hedefimiz, beş yıl içinde, 2012 yılına kadar, turizmde Türkiye'yi ilk beş içine sokmak ve çok daha fazla kişinin ziyaret etmesini sağlamak, turizmden daha fazla pay almaya çalışmaktır. Bunun için turizmi çeşitlendirmemiz gerekiyor. Türkiye'ye gelen turist daha çok deniz-kum-güneş için geliyor. Oysa bunu kültür, termal, kongre turizmiyle çeşitlendirmemiz lazım. İzmir bunun için önemli bir potansiyel oluşturuyor. Bu çerçevede kültür, termal ve kongre turizmine yönelik altyapı çalışmalarına hız vermemiz lazım.''

İzmir ve Ege Bölgesi'nin, sahip olduğu zenginliklere ve potansiyele karşın ne Türkiye'de ne de dünyada yeterince tanındığını, bunun sonucunda da turizmden hakkını alamadığını belirten Günay, İzmir'in ve Ege'nin sağlık, kongre ve kültür turizm merkezi olabilmesi için hep beraber, omuz omuza, el ele vererek çalışacaklarını dile getirdi. İzmir'in EXPO 2015 adaylığına da değinen Bakan Günay, bunun İzmir için önemli bir fırsat olduğunu ve doğası, insanı, tarihi zenginliğiyle İzmir'in Milano ile rekabet ettiği bu yarışta ipi göğüsleyeceğine inandığını belirtti.

Uzun yıllar sonra turizm alanında İzmir'de açılan bir ilk fuar olma özelliği taşıyan Travel Turkey İzmir'i ''yakılan bir turizm meşalesi'' olarak nitelendiren Ertuğrul Günay, ''Bu turizm meşalesini ateşini söndürmeden yükseklere taşımak hepimizin görevidir'' dedi.

KÜLTÜR TURİZMİ SEMPOZYUMLARI

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da İzmir'in turizmden hak ettiği değeri yeterince göremeyen bir kent olduğunu söyledi. Bakan Günay'ın fuar alanına gelişte kendisine ''İzmir'i beraber omuzlayacağız'' dediğini ifade eden Ulusoy, ''Bu çok güzel bir cümle. Beni çok mutlu etti. Evet, İzmir'i, Ege'yi beraber omuzlayacağız. Turizm, Türkiye'de burada başladı, burada gelişti. İzmir'e, Ege'ye hakkını vereceğiz'' dedi.

Ulusoy, bu amaçla TÜRSAB olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını, Kuşadası'nda Türkiye'nin en büyük kongre merkezini inşa ettiklerini, bu merkezin gelecek yıl 29 Ekimde Ege Bölgesi'ne kazandırılmış olacağını bildirdi.

Ayrıca, kültür turizminin geliştirilmesi için sempozyumlar düzenlediklerini belirten Ulusoy, ilkini İstanbul'da, ikincisini Nevşehir'de düzenledikleri kültür sempozyumunun üçüncüsünü İzmir'de yapacaklarını bildirdi.

DİĞER KONUŞMACILAR

İzmir Valisi Cahit Kıraç da ilk kez düzenlenen fuarın turizm alanında yabancı sermayenin Türkiye'ye olan ilgisini artırmak açısından önem arz ettiğini söyledi. Turizmin ekonomik getirisinin yanı sıra insanların bakış açısını genişleten bir sektör olduğunu ifade eden Kıraç, turizm potansiyelinin geliştirilmesi için tanıtımın önem taşıdığını kaydetti. Fuara, onur konuğu şehir olarak katılan Şanlıurfa'nın Valisi Yusuf Yavaşcan da İzmir Turizm Fuarı'na onur konuğu şehir olarak katılmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Türkiye'nin başta Mezopotamya olmak üzere, insanlığa ve medeniyetlere beşiklik etmiş bir bölge olduğunu belirten Yavaşcan, bu nedenle bölgenin, kültür turizmi açısından önemli bir potansiyel taşıdığını kaydetti.

Dünyada kültür ve inanç turizmine gösterilen ilginin son yıllarda önemli artış gösterdiğini ve bu artışın sürmesinin beklendiğini ifade eden Yavaşcan, ''Şanlıurfa'nın bundan ciddi düzeyde yararlanacağına inanıyorum'' dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir ve Ege'nin turizm potansiyeli açısından zenginliklerinin herkesçe bilindiğini, ama buna karşın turizmden gerekli payı alamadığını belirtti. Bu gerçekten hareketle göreve geldiklerinden bu yana 3,5 yıldır ''bunun için ne yapabiliriz'' sorusuna cevap aradıklarını dile getiren Kocaoğlu, bu noktada cevap buldukça eyleme geçerek projeler geliştirdiklerini söyledi. İzmir'in kongre ve fuar merkezi, kültür-sanat merkezi eksiklikleri bulunduğunu ifade eden Kocaoğlu, bu alanda ilk etapta Gaziemir'de 70 bin metrekarelik bir fuar alanıyla 5 bin kişilik kongre merkezi yaptırdıklarını, ayrıca Türkiye'nin en büyük kültür sanat merkezinin yapımına devam edildiğini bildirdi.

Turizmde gelişim için planlamanın da önem taşıdığını ifade eden Kocaoğlu, İzmir'de bu amaçla ''liman arkası'' olarak tabir edilen 500 hektarlık alanı gökdelenler bölgesi olarak planlandığını kaydetti. Bakan Günay, törenin ardından stantları gezdi. Törene ayrıca, KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Erdoğan Şanlıdağ da katıldı.

Fuarın açılış törenine, fuarın partner ülkesi seçilen Yunanistan'dan gelecek resmi heyetin, ülkelerindeki genel grev uygulaması nedeniyle açılışa katılamadıkları bildirildi.

Bakan Günay'ın Yunanistan standını ziyareti sırasında, üzerinde Türk ve Yunan bayrakları bulunan baklava ikram edildi.

Fuara Yunanistan partner ülke, Şanlıurfa ise onur konuğu şehir olarak katılıyor. Suriye, Malezya, Maldivler, Güney Afrika, KKTC ve Tunus'un da katılımcı ülke olarak yer aldığı fuarda, 185 firma stant yer alıyor. Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenen organizasyon 16 Aralıka kadar sürecek.