kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR

Cannes'ın gediklisi olduk

Nuri Bilge Ceylan, iki yıl aradan sonra yeni filmi 'Üç Maymun' ile üçüncü kez dünyanın en prestijli sinema ödüllerinden 'Altın Palmiye' için yarışıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen iki bine yakın başvuru arasında neredeyse bir avuç filmin seçildiği düşünülürse, Ceylan'ın başarısı daha iyi anlaşılabilir.

ÜÇÜNCÜ KEZ SEÇİLDİ
Bu başarının Türkçe meali ise Nuri Bilge Ceylan'ın Clint Eastwood, Steven Soderberg, Atom Egoyan, Wim Wenders, Walter Salles, Dardanne Biraderler, Philip Garrel gibi önemli yönetmenlerle yarışacak olması. Ceylan'ın üçüncü kez yarışmaya seçilmesi onun artık Altın Palmiye'nin gediklileri arasında anılmasına yeter de artar bile. 2003'te 'Uzak'la yarıştığı festivalde ikinci olarak 'Jüri Büyük Ödülü'nü ve 2006'da 'İklimler' ile FIPRESCI ödülünü kazanan Ceylan bu kez 'Üç Maymun' ile, bir ailenin parçalanmaması adına gerçeklerin görmezden gelinmesiyle ortaya çıkan açmazları anlatacak... Sineması, Bergman, Bresson ve Tarkovsky gibi büyük ustalarla karşılaştırılan Ceylan belli ki yine derinlere dalarak insan doğasını ve varoluşunu sorgulayacak. Ceylan başlangıçta 'Hayaller' adıyla bilinen filmin senaryosunu eşi Ebru Ceylan ve Ercan Kesal ile birlikte yazmış. Başrollerinde ise Hatice Aslan, Ercan Kesal ve Yavuz Bingöl rol alıyor. Kısacası Ceylan'ın özgün sineması ve kişisel çabalarıyla yer almayı başardığı 61. Cannes Film Festivali'nde Türkiye adına biz de kendimizi yarışma havasına kaptıracak ve ödül hayalleri kurabileceğiz. Ünlü Amerikalı aktör ve yönetmen Sean Penn'in başkanlığını yaptığı ve aralarında Natalie Portman'ın da yer aldığı jüri, toplam 20 film arasında seçim yapacak. Burası Cannes, elbet dünya starlarının akın ederek gövde gösterisi yaptığı, en 'baba' yönetmenlerin en yeni filmleriyle boy gösterdiği prestijli bir etkinlik olsa da son kertede önemli olan sinema sanatı ve keşif. Dolayısıyla Nuri Bilge Ceylan'ın rakiplerini gözden geçirirken ille de usta isimlerden ziyade daha 'mütevazı' ve yeni isimlere bakmak daha önemli olabilir. Zaten festivallerin en keyifli tarafı da sürprizlere açık olması.

MUHTELİF KONULAR
Bu yıl Cannes'da politik figürler, yoksulluk ve kimliksizlikle pompalanan sosyal açmazlar, insanlık dramları ve mafya öyküleri gibi muhtelif konular var. Hepsi yeni filmler olduğundan fazla bilgimiz yok ve ancak isimlere bakarak değerlendirme yapabiliriz.