kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Filmi festivalde izleyeceğim

BUGE CANKAT - GÜNAYDIN
Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Üç Maymun' Cannes'da 'Altın Palmiye'ye aday gösterilirken, başroldeki Yavuz Bingöl de 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülü için yarışacak..
Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan 'Üç Maymun' filminde rol alan Yavuz Bingöl, 'En İyi Erkek Oyuncu' dalında aday gösterilmenin heyecanını yaşıyor. Tören gününün hayatının en güzel günü olacağını söyleyen Bingöl: "Ödül alıp almayacağım konusunda yorum yapmam mümkün değil ama aday olmanın bile çok ciddi bir şey olduğunu düşünüyorum."

* Nuri Bilge Ceylan'la daha önce tanışıyor muydunuz?
Evet, yıllar önce Strasburg Film Festivali'nde tanışmıştık. Sonra görüşemedik ama ben tüm dünya ve Türkiye tanımadan önce Nuri Bilge Ceylan'ın filmlerini ve kendine özgü sinemasını biliyordum.

* 'Üç Maymun'da rol almanız için nasıl teklif geldi peki?
Bir gün Asos'ta tatildeydim. Nuri Bilge Ceylan aradı ve bir proje için deneme çekimine çağırdı. Ben de tatilimi yarıda kesip ertesi gün İstanbul'a geldim. İlk kez deneme çekimine tabi tutuldum. Çünkü Türkiye'de genelde, 'popüler isimler bu işi kıvırır' diye düşünülüp deneme çekimi pek yapmıyorlar.

POPÜLER İSİM TERCİH ETMEZ
* Ve deneme çekiminden sonra rolü siz kaptınız...
Evet aradı 'rol senindir' dedi. Çok mutlu oldum. Nuri Bilge Ceylan'la çalışacağımı hiç düşünmemiştim açıkçası. Çünkü kendisi popüler isimleri tercih etmeyen bir yönetmen...

* Kaç kişi arasından seçildiniz?
50 erkek oyuncu arasından... Nuri Bilge 'O Şimdi Mahkum' ve 'O Şimdi Asker' filmlerimi birkaç defa izlediğini, oyunculuğumu çok doğal ve ekonomik bulduğunu söyledi. Ses tonumu sevmiş. Tiyatrocuların abartılı tonlamalarının olmadığını, halk nasıl konuşuyorsa öyle konuştuğum için beni seçtiğini söyledi.

* Film Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' siz de 'En İyi Erkek Oyuncu' rolünde adaysınız. Ne hissediyorsunuz?
Cannes Film Festivali hayatımın en heyecanlı, en mutlu günü olacak. Ödülü alıp almayacağım konusunda bir yorum yapmam mümkün değil. Tabii ki her oyuncu ödül almayı ister ama ben aday olmanın bile çok ciddi bir şey olduğunu düşünüyorum. Oscar bir ödül törenidir ama Cannes dünyanın en önemli ve kapsamlı festivalidir.

* Bekliyor muydunuz adaylığı?
Hiç beklemiyordum. Hatta Nuri Bilge de beklemiyordu. 2006'da katılmıştı, o yüzden iki yıl sonra tekrar seçilmeyi beklemiyormuş. 10 binlerce filmin içinden 20 film seçildi. Ve tek Türk filmi 'Üç Maymun'. Ayrıca yan yarışmada da hiç Türk filmi yok. Bu gurur verici...

* Nasıl bir performans gösterdiğinizi düşünüyorsunuz?
Oyuncu oynadığı şeyi oynuyor ve unutuyor. Neler yaptığımın çok farkında değilim ama Nuri Bilge'nin deyimiyle, çok iyi bir performans ortaya koymuşum. Merakla bekliyorum. Fransız ortaklar da başarılı bir oyunculuk çıkardığımı söylüyor.

* Ne anlatılıyor filmde?
Bir ailenin hikayesi... Üç maymunun 'görmedim-duymadım-bilmiyorum' felsefesi vardır ya, bu ailenin çevresinde bir ton olay oluyor ama hepsi üç maymun! Bir işadamının şoförünü oynuyorum. Bana yakın bir karakter olduğunu söyleyebilirim. Ama daha fazla bilgi vermek istemiyorum. Finalinin nasıl olduğunu bile bilmiyorum. Farklı birkaç final çekti çünkü Nuri Bilge... Seyretmedim filmi, hatta fragmanını dahi görmedim. Cannes'da izleyeceğim.

* Çekimler ne zaman yapıldı?
Filmi geçen temmuz-eylül ayları arasında Yedikule ve İstanbul'un değişik yerlerinde çektik.

* Role hazırlanırken nasıl bir ön çalışma yaptınız?
Tabii ki senaryoyu defalarca okudum. Ama Nuri Bilge'nin kendine has bir üslubu var. Senaryonun dışında bütün sahnelerin alternatifleri vardır. Yani senaryodaki sahneyi çekiyor ama aynı zamanda alternatif sahneyi de çekiyor. Ve oyuncuyu doğaçlamaya bırakıyor çünkü oyuncunun da kendi yorumunu merak ediyor.

* Zorlandığınız sahneler oldu mu çekimler sırasında?
Sıcaktan dolayı çok zorlandığım, çok bunaldığım sahneler oldu. Özellikle bir sahne vardı, 'bu parayı niye verdin?' diye sorduğum; sadece 'niye' kelimesini 15 kere çektik.

SAHNENİN MATEMATİĞİ
* Nuri Bilge Ceylan pek çok oyuncunun çalışmak için can atacağı bir yönetmen. Nasıldı onunla film çekmek?
Benim için bir okul gibiydi. Çekimler sırasında işin içinde pişerek çok şey öğrendim. Çok prensipli ve disiplinli bir yönetmen... Oyuncudan ne istediğini biliyor. Ama aynı zamanda nazik ve kibar. Sette sessizlik ve sakinlik istediği için küçük bir ekiple çalışıyor. Bazen ciddi, bazen yerinde esprileri olan kendine has özel bir insan...

* Film ne zaman gösterilecek?
Kasım gibi... Daha önce Antalya Film Festivali'ne düşünülüyor. Türkiye prömiyerini orada yapmak güzel olur.

* Bir röportajınızda 'Ben oyuncu değilim' demiştiniz. Bu abartılı bir mütevazılık değil mi?
Yetkin'le 'Eşref Saati'nde birlikte oynuyoruz. Bunun aslında gereksiz bir mütevazılık olarak algılanmasını istemem. Ama Yetkin kadar bu işin okulunu okuyan, onlarca filmi olan bir oyuncuyla oynadığınız zaman bilmediğiniz çok şey öğreniyorsunuz. O açıdan onun kadar oyuncu tabii ki değilim. Ama insanların yeteneğini gösterebilecekleri sahneler vardır. O konularda biraz becerikli olduğumu düşünüyorum. Mesela karakteri süzmek, iyi tahlil etmek... Mutafa Altıoklar'ın benimle ilgili bir değerlendirmesi vardı. "Sahnenin matematiğini çok iyi çözüyorsun" demişti. Yani "O sahnenin neye hizmet ettiğini, o karakterin ne için orada bulunduğunu çok iyi biliyorsun" demek istemişti. Sanırım bu bir yetenek...

* "Kesinlikle oynamam" dediğiniz bir rol var mı?
Kendime koyduğum öyle özel bir yasağım yok ama oynayacağım karakterlerin tavrıma, üslubuma, hayatıma uygun olmasına dikkat ediyorum.
Haberin fotoğrafları