kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sorun yanıtlayalım

24.04.2008
Dudaklarımı yemem psikolojik bir sorun mu?
Stresliyken sürekli dudaklarımı ısırıyorum. Bu psikolojik bir problem midir? Arzu C./Burdur

Memorial Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Selen Fehimoğlu, her bireyin strese karşı farklı duyarlılıkları olduğunu dile getirdi. Dudakları yemenin, kişinin gerginliğini ve endişesini kontrol etme gereksinimi içinde olduğu anlamına geldiğini belirten Fehimoğlu ekledi: "Bu alışkanlığa sahip kişiler, endişelerini ağız ve dudak bölgesi ile denetleme çabasındadır. Dudak yemek otomatikleşmiş yani alışkanlık haline gelmiş bir davranıştır. Kendimizi otomatiğe bağlamamayı öğrenebiliriz. Dudak yemek yerine, bir faydalı davranışlar listesi oluşturabilirsiniz. Örneğin ağızdan nefes vermeyi deneyebilirsiniz. Endişelerinizin kaynağını bulun ve bu durumlara karşı alternatif ve yapıcı tedbirler oluşturun."

Göz damlası sakıncalı mı?
Bilgisayar karşısında gözlerim çok yanıyor. Damla kullanabilir miyim? Ali K./İzmir

Göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Mustafa Temel, göz damlalarının yanlış kullanıldığını söyledi ve doğru kullanım tekniklerini anlattı: "Bazı göz damlalarının kullanılmaması gereken durumlarda kullanılması son derece olumsuz sonuçlar doğurabilir. Hatta görmenin tamamen kaybına bile yol açabilir. Gözbebeğini genişleten kortizonlu damlaların uzun süre kullanılması, göz tansiyonunun yükselmesine ve katarakt oluşmasına neden olabilir. Göz tedavisi sırasında doktorun önerdiği kullanım şekline uyulmalı ve istenilen kontrollere zamanında gidilmelidir."

Tırnaklarınızdaki beyaz noktalardan korkmayın
Tırnaklarım çok güçsüz ve üzerlerinde beyaz lekeler var. Bu durum nasıl geçer? Ece Y./Manisa

Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Ahmet Arpacı, tırnak sağlığı ve bakımı hakkında bilgi verdi: "Tırnakların üzerinde bazen beyaz noktacıklar görünebilir. Halk arasında vitamin eksikliği olarak değerlendiren bu durum, tırnağın içerisine hava kabarcıklarının girmesiyle oluşur. Bunun vitamin eksikliğiyle ilgisi yoktur. Endişe edecek bir durum da değildir. Bazen tırnak tamamen beyazlayabilir. Bundan korkulmamalıdır. Sağlıklı tırnaklar için tırnakları kısa kesmek ve pedikür-maniküre dikkat etmek şarttır. Ayrıca elleri ve ayakları nemli bırakmamak gerekir. Tırnak yemek, enfeksiyona ortam hazırlar. Başkalarının ayakkabılarını giymek de çok sakıncalıdır."
Haberin fotoğrafları