kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Zekai Ormancı, serginin açılışında hazır bulundu.

Işık ve renkle dolu 40 yıl

Evrim ALTUĞ
22.02.2008
Zekai Ormancı'nın 40 yıllık emeğinden seçme yapıtlar, İş Sanat Kibele Galerisi'nde bir arada. Sanatçının katılımıyla açılan özel sergi, modern Türk resminin ustasını bütün yönleriyle tanımak isteyenler için bir dönüm noktası..
Türkiye İş Bankası İş Sanat Kibele Galerisi, 29 Mart'ta sona erecek 'Zekai Ormancı 40. Yıl Sergisi'ne kapılarını açtı. Serginin açılışında Prof. Adnan Çoker, Yusuf Taktak, Prof. Kaya Özsezgin, Prof. Aydın Ayan, Mustafa Ata, Utku Dervent, koleksiyonerler Sema ve Barbaros Çağa ile, galerici Yahşi Baraz gibi sanat camiasından tanınmış simalar da hazır bulundu. Yusuf Taktak'ın düzenlediği serginin açılışına gelenler, Aydın (1949) doğumlu usta fırça ile tanışma ve konuşma imkânı buldu. Sanatçıyı, Akademi hocası Prof. Özdemir Altan ve sevenleri bir defa daha alkışlarla kuşattı. Ormancı'nın, özellikle 1980'li yılların başından günümüze kadar ürettiği, bugün çeşitli kurumsal ve özel koleksiyonlara katılmış ve sanat yaşamının dönemeçlerini teşkil eden eserlerinin yer aldığı sergide, ressamın ağırlıkla son 20 yılı kapsayan işleri bulunuyor. Sergi, yapıtları T.C. Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Devlet Resim Heykel Müzesi başta gelmek üzere, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Resim Heykel Müzesi ile İstanbul Modern Sanat Müzesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi koleksiyonlarında yer alan sanatçının 'Modern Türk' soyut geleneğini vücuda getiren en son ürünlerini de gözler önüne seriyor. Bu eserler arasında özellikle 2007 tarihli, sanatçının kendi koleksiyonunda yer alan Siyah Armoni'nin yanı sıra, figür-soyut diyaloğunu iyimser bir deneysellikle bir araya getirdiği Hava Kirliliği ve ressamın kızı İlkin'e ithaf ettiği, küçük ebatlı Dünya Güzeli gibi soyut kompozisyonlar özellikle birer mücevher misali dikkat çekiyor.

HALIRESİM İÇİN ATÖLYE
MSGSÜ / Akademi bünyesinde 1977 yılında öğretim görevlisi olarak göreve başlayan sanatçı, aynı yıl Yüksek Resim Bölümü'nde Halıresim Uygulama Atölyesi'ni kurmuş. Sanatçı halen burada 5 No'lu Resim Atölyesi'nde öğretim üyeliği görevini sürdürüyor. Sanat yaşamı boyunca onlarca ulusal ve uluslararası karma sergide yer alan Zekai Ormancı, bugüne değin 31 kişisel sergi açmış olmasıyla da dikkat çekiyor. Ormancı'nın fırçasından çıkan Dünya, sanat eleştirmeni ve yazarı Prof. Kaya Özsezgin için, şu cümlelerde tarifini buluyor: "Soyut, bugün için çok kullanılan, harc-ı alem bir kavram. Ama, onu kendi kimliği ve kişiliğine çok iyi uydurup hazmetmiş, denk getirip kişiselleştirerek kendine mal etmiş bir sanatçı Zekai Ormancı. Hatta belki, bizde soyut çalışanlar içinde, bunu başarıyla yapmış olanların sayısı bile çok az diyebiliriz. Bu resimlerde ilginç olan nokta, (ki sanıyorum hocası Prof. Özdemir Altan'dan almış olmalı bunu) şudur: Bütün bu soyut formlar resim içinde hep dönüyor, dolaşıyor ve belli bir zemine bağlı olmaktan çok, zemin içinde ve espas dışında dolaşıp akan, devinen formlar haline geliyor. Resmin arkasında bir enerji var ve bu, devinimden kaynaklanıyor. Hem doğaya, hem de kendi gerçekliğine atıfta bulunmaya çalışan ikili bir devinim var. Hatta, bazılarının püskürtme veya başka yöntemlerle yaptığını düşündüğü ve şüphelendiği bu özgün resimlerin el emeğinin ardında, tamamıyle Zekai'nin kimliği, disiplinli kişiliği var." Bilgi: Zekai Ormancı Sergisi 29 Mart'a kadar İş Sanat Kibele Galerisi'nde. Tel: (0212) 316 15 80
Haberin fotoğrafları