kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye kaçak silah cenneti

Yeni Haber
Türkiye yabancı menşeli silah cenneti haline geldi. 805 yabancı kaynaklı silah geçtiğimiz yıl Türk Polisi tarafından çeşitli operasyonda ele geçirildi.

Polisin yakaladığı Glaubert marka tabancıların Polonya tarafından Irak Savunma Bakanlığı'na satıldığı anlaşıldı. Öte yandan, Türkiye'de siyasi cinayetlerde kullanılan Glock marka silahların ABD ordusuna dağıtılmak üzere alınan 200 bin tabanca içinde yer alması üzerine Avusturya, bu ülkeye silah satışını durdurdu.

ABD'nin Irak'a müdahalesinden önceki iki yıl boyunca Türkiye'de Irak kaynaklı 643 kaçak tabanca yakalanmış; bu sayı, ABD'nin müdahalesini izleyen iki yılda yüzde 235 artarak 2 bin 156'ya yükselmişti. Yakalanan kaçak silahların seri numaraları üzerinden yapılan iz sürme çalışmalarında, bu silahların büyük çoğunluğunun, Avrupa'daki silah fabrikaları tarafından ABD'ye satıldığı belirlenmişti.

Başta Trabzon'daki Santa Maria Katolik Kilisesi'nin İtalyan rahibi Andrea Santoro cinayeti, bir Danıştay üyesinin öldüğü ve üçünün de yaralandığı Danıştay saldırı ile İzmir ve Tekirdağ'da birer polisin öldürülmesinde kullanılan Glock marka tabancaların da ABD'nin Irak'a hibe ettiği silahlar olduğu belirlenmişti. Bunun üzerine bu silahların menşeine inerek elde edilen bilgiler ABD'li yetkililere iletilmiş; Amerikan Hava Kuvvetleri Özel İstihbarat Birimi (AFOSI), ABD'nin Irak'ta kaybolan silahlarıyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Soruşturma sonucunda, ABD'nin Irak'a hibe ettiği 505 bin 93 silahtan sadece 12 bininin kaydının bulunduğu anlaşılmıştı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nın 2007 Raporu'na göre; ABD'nin Irak'ta kaybettiği silahlar geçen yıl da Türkiye'de boy göstermeye devam etti. KOM raporunda, geçen yıl Türkiye'ye kaçak yollardan sokulan bin 225 tabanca, 33 uzun namlulu silah, 93 av tüfeği, 163 kalem tabanca, 4 el bombası, 2 dinamit ve 42 bin 547 fişek yakalandı.

Ele geçirilen 805 yabancı kaynaklı silahtan 272'sinin Avusturya yapımı Glock, 43'ünün Almanya yapımı Walter, 85'inin Çek yapımı Vzor, 71'inin Belçika yapımı Browning, 66'sının İtalya yapımı Beretta, 36'sının Polonya yapımı Glaubert, 33'nün İspanya yapımı LLama, 27'sinin İspanya yapımı Star, 20'sinin Macaristan yapımı Hege, 18'inin Çek yapımı CZ, 16'sının Fransa yapımı MAB, 15'inin İspanya yapımı Astra marka olduğu belirlendi.

Çoğunluğunu ABD'nin Irak'ta kaybettiği silahların oluşturduğu sanılan bu tabancaların seri numaraları üzerinden yapılan kaynak belirleme çalışmalarında Polonya yapımı 36 adet Glaubert marka tabancanın Polonya tarafından Irak Savunma Bakanlığı'na satıldığının belirlendiği kaydedildi. Raporda ayrıca, Irak'ta kaybolup Türkiye'de ortaya çıkan ABD silahlarıyla ilgili şu değerlendirmelere yer verildi:

"Irak'ın kuzey kesiminde yıllardır devam eden otorite boşluğu ve karışıklıkların, 2003 yılı nisan ayından ABD'nin askeri müdahalesinin ardından ülkenin tamamına yayılarak daha da derinleşmesi, ülkemize yönelik olarak gerçekleştirilen silah kaçakçılığı faaliyetlerinin artmasına neden olmuştur. Irak'ın yeniden yapılandırılması kapsamında, polisçe askeri birliklerin oluşturulması ve eğitilmesi amacı ile ABD tarafından Almanya, Avusturya, Polonya ve Bulgaristan'dan satın alınan silahların kayıt altına alınamamasından dolayı kaçağa kayması, söz konusu artışı belirleyen en önemli faktördür.

Kaçak yollardan ülkemize sokulan silahlar, silah merakı olan şahıslardan terör örgütü mensuplarına, adli suç işleyenlerden organize suç örgütü mensuplarına, uyuşturucu kaçakçılarından sokak satıcılarına kadar satın eline geçen kişilerin amaçları doğrultusunda işlenen pek çok suçta kullanılmıştır.

Ortaya konulan somut tespitler sonucunda, Avusturya Hükümeti'nce, ABD tarafından Irak'a gönderilmek üzere Glock firmasına sipariş edilen 100 bin adet tabancanın satışına verilmemesi; Glock firmasının ABD ve Irak'a silah satışını durdurması yönünde karar alması sağlanmıştır."

(ANKA)