kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rahim şekli bozukluğu kısırlığa neden olabilir

CİNSEL TIP DERNEĞİ BAŞKANI DR. CEM KEÇE
Kadının cinsel organındaki yapısal bozukluk; düşük ve zor doğum riskleri taşır. Ancak düzenli tedavi gördükten sonra çocuk sahibi olma ihtimali normale dönecektir..
25 yaşındayım. Hiç hamile kalamadım. Doktora gittim, "Rahmin gelişmemiş, çocuk rahmi kadar kalmış" dedi. Çocuk sahibi olmak istediğim için tedavi gördüm ama bir sonuç alamadım. Ben anne olamayacak mıyım? L.N./Edirne

Kadın organlarının doğuştan olan anormallikleri arasında en çok görülenler, rahim şekli bozukluklarıdır. Bunlar basit bir çentiklenmeden, rahmin içinde kanın dışarı atılmasını engelleyen perdelere, tamamen iki ayrı rahim ve tüp oluşumuna kadar gidebilen önemli şekil bozukluklarıdır.

Bazı testler öneririz
Kadınlık organlarının bu yapısal bozuklukları aynı zamanda; kısırlık, tekrarlayan düşükler, zor doğumlar, erken doğum gibi işlev bozukluklarına da yol açabilmektedir. Hatta bazen bu anormallikler adet görmemeye, ağrılı adete, cinsel ilişkide zorlanmaya ve ağrılara neden olabilir. Tedavi süresi tamamlandıktan ilk 6 ay düzenli cinsel birliktelikten sonra hamile kalmamanız durumunda; biz hekimler bazı testlerin yapılmasını öneriyoruz. Çünkü hamile kalmak bazen çok kolay olabildiği gibi bazen de hiçbir engel durum olmadığı halde aylarca denk düşmediği için oluşamayabilmektedir.