kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Dr. Murat Atay

Kilolu erkekler risk altında

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Florence Nightingale Hastanesi'nden Meme Cerrahı Dr. Murat Atay, erkeklerde görülen meme kanseriyle ilgili soruları yanıtladı:

* Erkeklerde meme kanseri daha mı riskli?
Daha riskli denmesinin nedeni; erkeklerde meme kanserine geç tanı konulmasıdır. Erkeklerin meme kanseri olabilecekleri akıllarına gelmiyor. Hastalar, böyle bir hastalıktan habersiz. Doktorlar da bazen ihmal ediyorlar. Erkekler genellikle bir şey olduğunu fark ettikten 9 ay-1 yıl sonra doktora gidiyorlar. Göğüslerindeki ağrıyı kas ağrısı zannediyorlar.

ÇOK ŞAŞIRIYORLAR
* Erkeklere kadınlarla aynı tedavi mi uygulanıyor?
Erkeklere de hemen hemen aynı tedavi uygulanıyor.

* Meme kanseri olan erkekler bunun bir kadın hastalığı olduğunu düşünüp, utanıyorlar mı?
Çekinmekten çok şaşırıyorlar. Birçok erkek, bu hastalığın her iki cinste de görülebileceğini söylediğimizde şaşırıyor.

* Erkekler de tıpkı kadınlar gibi memelerini banyodan sonra kontrol edip, belli aralıklarla mamografi çektirmeli mi?
Hayır, meme kontrolü standart tedavi şartları arasında bulunmuyor. Erkeklerde meme dokusu daha küçük olduğu için düzenli bir test yaptıramazlar. Erkeklerde mamografi çekmek daha zordur. Ama göğüslerinde olan farklılıkları izlemeliler. Meme başının altında sert bir kitle ya da ağrı, ciltte veya koltukaltında ele gelen bezeler olduğu zaman, hemen doktora gitmeliler.

* Ailesinde meme kanseri olan erkekler, risk altında mı?
Ailesinde meme kanseri olan erkekler dikkat etmeli. Annesinde, teyzesinde ya da ailesindeki bir erkekte meme kanseri varsa; dikkat etmeli. Karaciğer hastalığı olan, aşırı kilolu ya da prostat tedavisi nedeniyle hormon kullanan erkekler de dikkatli olmalı. Yüksek sıcaklıkta çalışanlarda, mesela çelik işçilerinde meme kanseri daha sık görülüyor. Sıcak ülkelerde soğuk ülkelere göre daha fazla rastlanıyor. Genetik ve ailesel faktörler çok önemli. Bu konuda hastalar kadar, doktorlar da dikkat etmeli. Her memedeki şikayet kanser olmayabilir. En fazla görülen; meme dokusunun iyi huylu büyümesidir. Buna 'jinekomasti' diyoruz.

DAHA AZ TRAVMATİK!
* Erkeklerde meme kanserinin başlıca belirtileri nelerdir?
En sık karşımıza çıkan belirtiler; meme başının altında olan sert şişlik, memede ağrı, gerginlik hissi ve meme cildi üzerindeki cilt yaralarıdır. Bazen de koltukaltındaki lenf bezeleri şişebilir.

* Memelerini aldırmak ya da saçlarının tedavi sırasında döküldüğünü görmek, erkekleri kadınlara göre daha mı az etkiliyor?
Kadında meme; bir cinsellik unsuru ve kadın olmanın şartı gibi görülüyor. Erkekte meme zaten küçük bir doku olduğu için süreç daha az travmatik oluyor. Saç dökülmesi de erkekte daha az sorun yaratıyor. Tedaviyi psikolojik olarak daha iyi tolere ediyorlar.