kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Büyükçekmece'ye 50 bin yeni konut!

EBRU ERDOĞAN
17.04.2008
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, ilçede 10 yılda 250 binin üzerinde konut yapıldığını, 5 yıl içinde 50 bin konut daha yapılacağını söyledi..
İnşaat şirketlerinin son yıllarda kendilerine 'üs' seçtiği Büyükçekmece, yıllarca sayfiye yeri olarak anıldı. Yatırımların hız kazanmasında Büyükçekmece Gölü'nün 'çekiciliği'nin de bulunduğu ilçenin yerleşik nüfusu da her geçen gün artıyor. Alkent Evleri, Pelikan Hill, Toskana Vadisi Evleri gibi pekçok şirketin tercih ettiği Büyükçekmece'de son 10 yılda 250 binin üzerinde konut yapıldı. Bu süre içinde 20 alışveriş merkezinin de hizmete başladığı ilçenin Belediye Başkanı Hasan Akgün, bölgeyi gayrimenkul sektörü açısından değerlendirirken önümüzdeki döneme ilişkin planlarını anlattı.

* Büyükçekmece'nin hızlı büyümesi ilçenin çehresini nasıl değiştirdi?
Büyükçekmece, sadece İstanbul'da değil tüm Türkiye'de ekonomik yönden en hızlı gelişen ve hem konut hem alışveriş merkezi hem de sanayi sektörü açısından en çok yatırımın yapıldığı bölge oldu. Son 10 yıla baktığımızda 250 binin üzerinde yeni konut ve büyük çaplı 20 alışveriş merkezinin yapıldığını görüyoruz. 'İstanbul'un eğlence merkezi olacak'

* Bu kadar çok yatırım ilçenin gelişimi açısından normal mi?
Alışveriş merkezlerinin sayısıyla ilgili bu yönde bazı tenkitler var. Bunların iki üç tanesinin iş yapmadığını biz de biliyoruz. Ama bu durum değişecek ve bu yatırımlara yenileri eklenecek. Tüm bu alışveriş merkezi yatırımları ilçeyi farklı bir konuma getirdi. Çünkü bunlarla birlikte Büyükçekmece aynı zamanda bir eğlence merkezi haline de geldi. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde İstanbul'un eğlence merkezi burası olacak.

* Büyükçekmece'de önümüzdeki dönemde yatırımların seyri nasıl olacak?
Son 10 yılda Türkiye'de en çok konut yapılan bölge Büyükçekmece. Bunların bir çoğunda ikamet başladı, bir kısmı yakında teslim edilecek, diğer kısmının da inşaatı tamamlanmak üzere. Önümüzdeki 5 yılda 50 binin üzerinde konut daha yapılacağını tahmin ediyorum. Öte yandan en çok villanın yapılmış olduğu yer de Büyükçekmece. Bunların arasında Alkent, Pelikan Hill, Toskana Vadisi Evleri, Günışığı Evleri, Tepekent, Gölkent Malikhaneleri gibi önemli projeler bulunuyor. Bu villaların büyük kısmı göl havzasında olduğu için, havzanın korunması noktasında da bunlar çok önemli projeler. Çünkü burada bir disiplin var. 2 bin 500 metrekareye bir villa yapabiliyorsunuz. Bunun da büyüklüğü 250 metrekareyi geçemiyor. Tek bağımsız birim olması da zorunlu. Yani iki katlı yapabilirsiniz ama iki bağımsız birim olamıyor. Yine havzaya belli uzaklıktaki bölgelerde, 2 bin metrekarede bir villa yapabiliyorsunuz. O da tek bağımsız birim olmak zorunda. Dolayısıyla havza ve civarına yapılan villalar, göl havzasının yeşil bir orman gibi ortaya çıkmasını da sağlıyor.

* Büyükçekmece'ye gelen yatırımcının profili nasıl?
Hem Avrupalılar hem de zengin Körfez bölgesinden insanlar göl havzası çevresine villa almaya ya da yapmaya geliyor. Büyükçekmece'de çok fazla yabancı yatırımcı var. Bunların bir kısmı açık, bir kısmı da gizli, yani Türk firmalarla ortaklık şeklinde. Tabii bu arada yabancı yatırımcı deyince sanayiyi de unutmamak lazım. Kıraç bölgesinde ve Yakuplu-Beylikdüzü arasında, bir sanayi alanı oluşmuş durumda. Çok miktarda İtalyan, Fransız, Alman, İngiliz ve Hollandalı bulunuyor. 'Plandan asla ödün vermiyoruz'

* Yatırımcıların Büyükçekmece'yi seçmelerinin nedeni ne?
Buranın tercih edilmesindeki en önemli neden, gecekondusuz bir bölge olması. Kaçak inşaat yok, altyapı sorunu yok. Biz Büyükçekmece'de asla plandan ödün vermiyoruz.

* Gayrimenkul yatırımları ilçenin nüfusunu nasıl etkiledi?
Burada devamlı oturanların oranı 10 yıl öncesine göre yüzde 300 arttı. Ama buna rağmen sayfiye yeri olma özelliğini de koruyor. Çünkü nüfusun yüzde 50-60'ı hâlâ yazın geliyor. İlçe merkezinde yaşayan nüfus 25 bindi. Son yıllarda 100 bine çıktı. Merkez dışını da bu sayıya kattığınız zaman 150 binin üzerinde bir nüfusumuz var. Yaz aylarında bu, 700 bini geçiyor.

* İlçedeki binalar olası depreme ne kadar dayanıklı?
Bizim bölgemizde deprem sorunu yok. Çünkü tüm binalar planlı yapılmıştı. Binaların üstüne kaçak katlar çıkılmamıştı. Güçlendirmeye ihtiyacı olan binalara da hemen takviye yapıldı. 2000 yılından itibaren yapılan yeni binaların çatılarına yeşil kaplama mecburiyeti koyduk. Bu tamamen görselliğe yönelik bir uygulamaydı. Ama bugün görüyoruz ki, buraya ev almaya gelenler, yeni binaları bu şekilde kolayca tanır ve onları tercih eder oldu.
Haberin fotoğrafları