kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cep telefonlarına 1 yılda 10 milyon şarkı indirdik

Timur SIRT
30.03.2008
Turkcell'in 'Turkcell-im benim' servisinden 1 yılda 8.8 milyon şarkı Turkcell aboneleri tarafından cep telefonlarına, TTNet'in bedava müzik servisinden hızlı irternet (ADSL) aboneleri de 3 ayda 3.8 milyon şarkıyı bilgisayarına indirdi..
Türkiye'de cep telefonu üreticileri ve operatörler müzik servisi için yarışa girdi. Turkcell'in 'Turkcell- im benim' servisi üzerinden 2007'de toplam 8.8 milyon şarkı cebe indirilirken en çok ilgi gören Kenan Doğulu'nun "Shake it up şekerim" şarkısı oldu. Avea'nın Müzikİndir servisi ile bu rakamın 10 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Cebe indirilen müziklerin yüzde 92'si yerli şarkılardan oluştu. Yerel içeriğin güçlü olduğu pazarda Turkcell'in başlattığı müzik servislerini Avea takip etti. TTNet ve Sony Ericsson bedava müzik için adım attı. Sırada, Vodafone ve Nokia var.

3.8 MİLYON YERLİ ŞARKI
3 Ocak'ta müzik servisine başlayan TTNet'ten, 3.8 milyon şarkı indirildi. Yaklaşık 300 bin kişi site üzerinden şarkı dinledi. 2008'in başında TTNet'in bedava müzik servisi ile başlayan rekabete Sony Ericsson 100 Türkçe şarkılı W880 telefon ile katıldı. Türk Telekom'un TTNetmuzik. com adresinde sunduğu şarkılara Sony Ericsson W880 ile karşılık verdi. Nokia ise filmden sonra telefonlara yüzlerce Türkçe şarkıyı yükleyerek piyasaya sürmeye hazırlanıyor. 2008'de Türkiye'de mobil ve online müzik pazarının 20 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Bunun 15 milyon dolarını mobil müzik oluşturuyor. Vodafone ise yerli içerik konusunda nisan ayında açıklama yapmaya hazırlanıyor. Vodafone Türkiye, altyapı konusundaki sıkıntıları aşmak için GSM şebekesi üzerinden internet bağlantı hızını artıracak EDGE teknolojisine yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Bu konuda Turkcell ve Avea'nın gerisinde kalan şirket yerel içerik için de yatırım yapıyor. Vodafone, Türkiye'de servisler konusunda altyapı çalışmalarını tamamlamaya çalışıyor.
Haberin fotoğrafları