kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mustafa Koç

'Cari açık yapısal bir hal aldı ekonomik yapı değişmeli'

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Yüksek katma değer sağlayacak istihdam dostu bir ekonomik büyüme şart" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Cari açık yapısal bir hal aldı ekonomik yapı değişmeli'
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türkiye hızlı ve sürdürebilir büyüme amacına ulaşmak için reformların sürdürülmesinin hayati önem taşıdığına işaret ederek "Cari açığın yapısal hal aldığı ekonomik yapımızın değiştirilmesi çok önemli. Yüksek katma değer sağlayacak istihdam dostu bir ekonomik büyüme modelinin gerçekleştirilmeli" dedi TÜPRAŞ'ın Genel Müdürlük Toplantı Salonunda yapılan 48. Genel Kuruluna yazılı bir mesaj gönderen Koç faiz indirimlerinin sürdürülebilmesi için ekonomi yönetiminin Merkez Bankası'na reformları yaparak destek olması gerektiğini belirtti. TÜPRAŞ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yelmenoğlu'nun okuduğu mesajda Mustafa Koç, ''2008 ve 2009 yıllarında petrol ihracatçısı ülkelerin yüksek harcama düzeylerini sürdürmeleri beklenirken Japonya hariç Asya Pasifik bölgesinin Çin ve Hindistan'ın güçlü büyümelerinin etkisiyle 2008 ve 2009 yıllarında yüzde 7'nin üzerinde büyüme hızı gerçekleştirecekleri, gelişmekte olan piyasaların da yüzde 5.5-6 büyüyecekleri tahmin edilmekte'' değerlendirmesinde bulundu. Türk bankacılık sistemi ve Merkez Bankası rezervlerinin geçmişe göre daha güçlü yapıda olduğunu, ancak geçtiğimiz yıl 38 milyar dolara ulaşan cari açığın Türk ekonomisinin rekabet gücünü azalttığını ifade eden Koç, şunları kaydetti:

MERKEZ'E DESTEK
"Bu nedenle ekonomi yönetimi Merkez Bankası'nın faiz indirimini sürdürmesine yardımcı olacak mali disiplini korumak ve ekonominin liranın aşırı değerlenmesini sindirmesini sağlamak için ürün ve işgücü piyasalarının esnekliğini artırmaya çalışmakta. Refahı artırmak kişi başına gelir açısından gelişmiş ülke düzeylerine ulaşmak ve genç nüfusa istihdam yaratabilmek için Türkiye hızlı ve sürdürebilir büyümeyi başarmak zorunda. Cari açığın yapısal hal aldığı ekonomik yapımızın değiştirilmesi çok önemli. Yüksek katma değer sağlayacak istihdam dostu bir büyüme modelinin gerçekleştirilmesi şart.''