kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Temeli 1930'larda atıldı, 3 milyar $ büyüklüğe ulaştı

* Çalık Holding'in temelleri 1930'lu yıllarda atıldı. Yaklaşık 75 yılda enerji, telekomünikasyon, inşaat, finans, tekstil ve ticaret alanlarında faaliyet gösteren çok sayıda şirketten oluşan ve uluslararası yatırımlara sahip bir grup haline geldi.

* 2007 sonu itibariyle 3 milyar dolar aktif büyüklüğe ulaşan grup, yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlıyor. Çalışan sayısı, atv-Sabah Grubu çalışanlarının katılımıyla birlikte 18 bine yükselecek.

* Haziran 2007 itibariyle konsolide özkaynakları 850 milyon dolar olan Çalık Holding'in 2006 yılı verilerine göre toplam satışları 1 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Grup şirketlerinin 2006 yılı toplam ürün ve hizmet ihracatları 728,2 milyon ABD dolar oldu.

* Holdingin enerji sektöründen sorumlu iştiraki Çalık Enerji, Ceyhan'da kurulacak ve yıllık 15 milyon ton kapasiteli entegre rafineri - petrokimya kompleksi projesi üzerinde çalışıyor. Projenin 2014 yılında devreye girmesi hedefleniyor.

* Bursagaz ve Kayserigaz'la iki şehrin doğalgaz dağıtım operasyonlarını işleten Çalık Holding, İtalyan Eni ile ortak olarak da Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'ni yürütüyor. Proje tamamlandığında Rus ve Kazak petrolleri Ceyhan'a inecek ve Boğazlar'ın gemi trafiği rahatlayacak.

* Arnavutluk'ta finans ve telekomünikasyon yatırımları bulunan holding, ülkenin en önemli telekomünikasyon şirketlerinden Albtelecom'un ve bankalarından Banka Kombetare Tregtare'nin çoğunluk hisseleri elinde bulunduruyor.

* Grubun inşaat projelerini yürüten GAP İnşaat, Türkiye'nin yanı sıra Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Libya, Suudi Arabistan ve Kazakistan gibi ülkelerde faaliyet gösteriyor.

* Grubun temellerinin atıldığı tekstil sektöründeki şirketleri ise Sara Lee, Nautica, Tommy Hilfiger, WalMart, JC Penny, Diesel, Lucky Brand, Miss Sixty, VF Group, Levi's, Ikea, Levi's ve Mavi Jeans gibi global markalara da ürün sağlıyor.