kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Gelin adayları, düğünden 15 gün önce diyet yapmaya başlayarak, gelinliklerinin içine daha formda girebilirler.

Düğün heyecanının ilacı 2-3 bardak biberiye çayı!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
21.04.2008
Pınar Altuğ'a 'gelin diyeti' hazırlayan ünlü diyetisyen Taylan Kümeli, gelin adayları için özel bir düğün detoksu tarifi verdi. Taylan, düğün stresinden yakınanlara biberiye çayını önerdi..
Hayatınızın en özel günlerinden biri olan düğününüz için hazırlandınız. Saç, makyaj ve kıyafetinizin nasıl olacağını düşündünüz. Peki o gün ne yiyeceğinizi planladınız mı? Evleneceğiniz gün yiyecekleriniz, sizin formda gözükmenize neden olup, bütün günü aktif şekilde geçirmenizi sağlayabilir. Öte yandan şimdilerde düğünden iki hafta önce, 'gelin diyeti' yapmaya başlamak da çok moda... 'Gelin diyeti'; gelinliğin içinde hoş ve enerjik görünmek için vücudun özel bir detoks programından geçirilmesini sağlıyor. Başta 12 Nisan'da dünyaevine giren oyuncu ve sunucu Pınar Altuğ olmak üzere pek çok ünlüye bu diyeti hazırlayan Diyetisyen Taylan Kümeli sorularımızı yanıtladı:

HAFİF BİR İÇKİ SEÇİN
* Düğün gününde, gelin neler yemelidir?
Gelin; gecenin ilerleyen saatlerinde hazımsızlık çekmemek için yemeğinin hafif tariflerden oluşan bir yiyecek olmasına ve küçük porsiyonlarda zevkli bir sunumla servis edilmesine özen göstermelidir. Yemeğin sunumunda renk, aroma ve yumuşaklık kriterlerinin çeşitli ve birbirleriyle uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Hafif bir tatlı seçimi ile yemeği tatlı noktalamak gerekir. Bu sayede yemek sonrasında uyku halinin oluşması engellenebilir. Düğünde, ortama sakinlik ve keyif katacak kadar alkol alınmalıdır. Gelinin seçimi alkol içeriği düşük ve sunumu zarifçe yapılan bir şarap veya şampanya olmalıdır. Güne başlarken yüzünüze kocaman bir gülümseme kondurun ve su ısıtıcısının düğmesine basın. Sinirli ya da biraz stresli olabilirsiniz. Biberiye çayı, sinir sistemini dengeleme, ödem çözme ve kan dolaşımını güçlendirme özellikleri ile bu özel günün stresinden arınmanıza yardımcı olur. 12 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış biberiyeyi, bir bardak kaynar suyla 10 dakika kadar demleyip, gün boyu 2-3 bardak için.

SEBZE VE MEYVE YİYİN
* Düğün öncesinde fazla kilolardan kurtulmak için neler yapılabilir?
Kalkar kalkmaz oda ısısında su için. Suyun içine akşamdan kabuklu limon dilimleri koyun. Tuzu kesmeyin ama mutlaka azaltın. Şeker ve şekerli ürünler tüketmeyin. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeniz; sindirim şikayetlerinizi azaltarak uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Detoks süresince mevsim sebzelerini, mümkünse organik tarımla üretilmiş olanları tercih edin. Sebze ve meyvelerden maksimum sağlık faydası kazanmaya ve vücudun toksinlerden arınmasını hızlandırmak adına çeşitli beslenmeye dikkat edin. Özellikle enginar, soya filizi, maydanoz, kuşkonmaz, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, kereviz ve lahana yiyin. Geceleri ağır ve yağlı yemekler tüketmeyin. Stresli olacağınızdan bol bol kahve içmek isteyebilirsiniz. Kendinizi kısıtlayın. Kahve, çay, soğuk içecekler, kakao ve kafeinli içecekleri azaltın. Kahve yerine rahatlatıcı bitki çaylarını tercih edin. Yeşil çay, ısırgan otuyla yapılan bitkisel çaylar ve özellikle biberiye çayı için.

* Gelin adaylarına, gelinliklerinin içinde formda gözükmeleri için ne önerirsiniz?
Haftada en az 3 kere, 45 dakikalık tempolu yürüyüşler yapın. Mümkün olduğunca hareketli olun. Gün içinde küçük şekerlemeler yapmak ve günlük hayata kıyasla daha erken saatlerde uyumak; metabolizmanın dinçleşmesi, dolaşımın hızlanması ve sindirim sisteminin korunması adına son derece önemlidir. Düğün gününün tadını çıkartmak için bu sürede alışkanlıklarınızı yeniden yorumlayın. Yürüyün, dans edin, pilates gibi kasları geliştiren programlı sporlar yapın. Mümkünse bir uzmandan destek alın. Toksinlerden arınmak adına belli aralıklarla pasif terlemeye yardımcı olabilecek sauna kullanımını da öneririm. Gelin hamamı da yararlıdır. Hamama giderek, cildinizi temizlemiş olursunuz.
Haberin fotoğrafları