kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Geceleri hiç uyuyamıyorum yatakta dönüp duruyorum

Dr. Ece Hattat
22.04.2008
Bir süredir geceleri gözüme uyku girmiyor. Yatağımda dönüp duruyorum. Uyku sorunumu halletmek için ne yapabilirim? Özlem M./Sinop

Yatakta dönüp duruyor ancak bir türlü uykuya dalamıyorsunuz. Ne yaptınızsa fayda etmedi. Süt içtiniz, kitap okudunuz, evinizde dolaştınız ancak tekrar uyumayı denediğinizde yine başarısız oldunuz. O zaman uyku kısıtlamasından yararlanabilirsiniz.

ODAYI TERK EDİN!
Bu uygulama çok basit. Yatakta 20 dakikadan uzun süredir yatıyor ancak uyuyamıyorsanız, hemen ayağa kalkın ve yatak odanızdan çıkın. Evin başka bir köşesine geçin ve uyumanıza yardımcı olacak bir kitap ya da dergi okuyun. Veya hafif müzik dinleyin. Kaslarınızı gerin ve rahatlatın. Burada önemli olan televizyon, sigara, çay veya kahve gibi uykunuzu bölecek uyarıcı aktivitelere yönelmemenizdir. Yorulup uykunuzun geldiğini hissettiğinizde tekrar yatak odanıza gidin ve uyumaya çalışın. Yine 20 dakika uyuyamazsanız aynı ritüeli tekrarlayın. Bunun uyumanıza nasıl yardımcı olacağını merak ediyor olabilirsiniz. Yatakta 8 saat geçirip sadece 5 saat uyuyorsanız, geri kalan saatleri orada geçirmeniz size fayda etmez. Bu nedenle yatak ve uyku arasındaki bağlantıyı sağlayacak bu uyku kısıtlamasıyla, bir süre sonra daha rahat uykuya dalarsınız. İlk zamanlar sizi biraz yorabilir ama faydalı olacaktır.