kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Param yetmediği için kaliteli stent taktıramıyorum

Doktorum bana stent takılması gerektiğini söyledi. Ucuz stentler kısa sürede tıkanıyormuş. Pahalı olanların ücretini ise sigortam karşılamadığı için benim vermem gerekiyor. Hastaneler neden bu ürünlerin kalitelisini satın almıyor? Mustafa Y./İstanbul

Aynı mal veya hizmeti, kaliteyi korumak koşuluyla ucuza mal etmeyi herkes ister. Günümüzdeki rekabet ortamında, bunu üretici de arzular. Ancak sağlıkta durum daha farklıdır. Doğası gereği sağlık, piyasa koşullarına terk edilemez. Çoğu zaman ihtiyacınız olan sağlık hizmeti/ürünü, yerine başka bir şey ikame edilemeyecek bir hizmet/üründür.

Ucuzluğa takılmayın

Bütçenize göre ayakkabının ucuzunu tercih edebilir ve düşük maliyetin getirdiği kalite düşüklüğüne razı olabilirsiniz. Ama sağlığın ucuzuna razı olmak zordur. Okuyucumun durumunda olan hangi kişi, gönül rızasıyla ucuz olan stente 'evet' diyebilir? 40 derece ateşi olan eşiniz için hekiminizin güven duyup reçete ettiği bir ilacın yerine, eczanede elinize tutuşturulan daha ucuz bir ilaca kuşkuyla bakmadan durabilir misiniz? Her zaman pahalı olanı mı almamız lazım? 'Madem sağlık söz konusu, maliyet hesabı yapmayalım' anlayışı da makul değildir. Sağlıkta dikkate alınması gereken ucuzluk değil, maliyet ve etkin olmaktır. Kullandığınız ürün ucuzsa ama istenilen etkinliğe sahip değilse; tedavinin beklenen sonucu vermemesi, hastalığın ilerlemesi, geçici/kalıcı sakatlık veya ölüm oluşması gibi durumlarla karşılaşılabilir.