kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cemil Çiçek

1 Mayıs tatil olmadı

ANKARA
Bakanlar Kurulu, 1 Mayıs'ın 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak kutlanmasını kararlaştırırken, tatil olmasını kabul etmedi. Taksim'de kutlama da yasak..
Bakanlar Kurulu 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanmasını kararlaştırdı, ancak tatil ilan edilmesine onay çıkmadı. Çoğu ülkelerde İşçi Bayramı olarak kutlanan ve Türkiye'de de bir dönem "Bahar Bayramı" adıyla kabul edilen 1 Mayıs bundan böyle "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanacak. Bakanlar Kurulu, sendikaların bu yıl 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlama taleplerine ise yeşil ışık yakmadı.

'TATİL MASRAFLI'
Toplantı sonrasında açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını açıklarken, tatil taleplerine, "Tatilin getirdiği masraflar, yükler var. Bunun maliyeti 2 milyar YTL'den aşağı değil. Tatil olursa fabrikalar ve işyerleri çalışmayacak. Dünyanın her tarafında tatil olarak kutlanmıyor" yanıtını verdi. 1 Mayıs, ancak valiliklerin gösterdiği yerlerde, günlük hayatın akışını engellemeyecek şekilde kutlanacak. Gerekli yasal düzenlemeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapacak. Bu konuda Çiçek şunları söyledi: "Sendikalarımız çalışanların örgütlendiği yasal anayasal kuruluşlardır, siyasi partiler dernekler gibi. Bizim arzumuz bu toplantıların devletin, valiliklerin kaymakamlıkların daha evvel ilan ettiği yerlerde yapılmasıdır. Biz de siyasi partiler olarak belirlenen yerlerde yapıyoruz. Bu toplantıları biz hiçbir zaman Kızılay'da, Meclis'te yapmadık."

'PROTOKOL İÇİN UYGUN'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Halk Ekmek A.Ş.'nin çalışmalarına ilişkin düzenlenen toplantının ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "12,5 milyon nüfusu olan İstanbul için Taksim, artık bir miting alanı olmaktan çıktı. Buraya protokol boyutunda bir çelenk koyma gayet normal, ama onun dışındaki bir çalışmaya cevap veremeyecek boyutta bir alan" dedi. Bu arada Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve beraberindeki heyet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret ederek Sosyal Güvenlik Yasası'nı veto etmesini istedi. Kumlu, Gül'ün veto konusunda bir değerlendirmede bulunmadığını, 1 Mayıs'ın İşçi Bayramı olması konusunda ise destek verdiğini söyledi.