kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'ye üyelik davasında karar

Yeni Haber
Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP'nin iki ayrı Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında alınan kararla üye kaydedilen 10 bin 394 kişinin üyeliğini parti tüzüğüne aykırı bularak iptal etti.

Eski CHP Ümraniye İlçe Başkanı Erdoğan Mert tarafından açılan davanın bugünkü duruşmasına, davacı avukatı Tuba Ürün katıldı.

Ürün'ün davanın kabulü yönündeki son sözlerini dinleyen Yargıç Ahmet Pınar, davanın kabul edildiğini açıkladı.

Mahkemenin, dava dilekçesinde 8 bin 48 kişinin üyeliğinin iptal edilmesi istenmesine karşın gelen bilirkişi raporu doğrultusunda 10 bin 394 kişinin CHP'ye üyeliğini parti tüzüğüne aykırı bularak iptal ettiği öğrenildi.

DAVA DİLEKÇESİ

Dava dilekçesinde, 17 ve 22 Ekim 2007'de tarihlerinde toplanan CHP MYK'da toplam 8 bin 48 kişinin CHP'ye üye olmasına karar verildiği belirtildi.

Partiye üye olabilmenin koşullarının parti tüzüğünde düzenlendiğine dikkat çekilen dilekçede, CHP'ye üye olacak kişilerin, tüzükte aranan şartlara sahip olup olmadığının araştırılması, buna göre üyelik kararının verilmesi gerektiği anlatıldı.

Partinin söz konusu MYK toplantılarında, toplam 10 bin 394 kişinin üyeliğe kaydıyla ilgili kararların, parti tüzüğüne aykırı olarak alındığı ve üyelerden bir kısmının tüzüğün 12. maddesinde aranan niteliklere sahip olmadığı ifade edilen dilekçede, iki MYK toplantısında üyeliğine karar verilen 10 bin 394 kişinin üyeliğinin iptali istenmişti.

CHP PM ÜYESİ ÖZSOY'DAN AÇIKLAMA

Davayı izleyen CHP Parti Meclisi Üyesi Erbaşar Özsoy, duruşmanın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''CHP yönetiminin, kurultay döneminde tüzüğün 12. maddesine aykırı olarak 40 bine yakın kişiyi üye kaydettiğini'' ileri sürdü.

Bunların üyeliklerinin iptali için çeşitli mahkemelerde davalar açtıklarını belirten Özsoy, bugünkü davanın da bunlardan biri olduğunu bildirdi.

''Mahkemenin, üyeliğini iptal ettiği kişilerin katıldıkları ilçe ve il kongrelerinin hukuka aykırı olduğunu'' söyleyen Özsoy, ''CHP Genel Merkezinin hukuk ve tüzük dinlemeyen tavırları, bu kararla, il ve ilçe kongrelerine gölge düşürmüştür'' diye konuştu.

Söz konusu kişilerden bir kısmının partinin bu hafta sonu gerçekleştirilecek olağan kongresinde delege olduklarını ifade eden Özsoy, bu kişilerin delege listesinden çıkarılması için dün Çankaya 4. İlçe Seçim Kuruluna müracaat ettiklerini belirtti.

AA