kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal: Hükümetin 1 Mayıs kararı hayal kırıklığı

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Bakanlar Kurulu'nda dün 1 Mayıs'la ilgili olarak alınan kararı "hayal kırıklığı" ve "aldatmaca" olarak niteledi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Baykal, 1 Mayıs'ın 1977 yılında İstanbul Taksim meydanında yaşanan "ağır provokasyon" ve 35 kişinin ölmesi nedeniyle oluşan "saplantı, vehim ve korkunun" aşılması gerektiğini belirtti.

Baykal, bunun aşılması için sendikaların görüş birliğine vararak bu yıl 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istediklerini, hükümetin de bu yönde bir arayış içine girdiğini anlatan Baykal, ancak dün alınan kararda "tatil, kutlama töreni, emek, barış, özgürlük" kavramlarının çıkmadığını vurgulayarak, "Bu, haksızlık ve saygısızlıktır" dedi. Baykal, hükümetin 1 Mayıs kararı nedeniyle toplanan işçi kuruluşlarının kararını da beklediklerini de ifade etti.

EKONOMİ-TARIM

Ekonomide ve tarımda sıkıntılı bir döneme girildiğini, büyümenin düştüğünü, cari açığın arttığını anlatan Baykal, hükümetin tarımı bir "ayak bağı" ve "yük" gibi algıladığını, tarıma desteğin sürekli azaltılması sonucunda da tarımın "çöküntü" noktasına geldiğini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın son zamanlarda başta pirinç olmak üzere tarım ürünlerindeki fiyat artışlarından spekülatörleri sorumlu tuttuğunu anımsatan Baykal, "Spekülatörler senin etrafında, çevrende. Spekülatörleri himaye eden sensin" dedi. Hükümetin politikaları sonucunda 1.5 milyon kişinin tarımdan kopmak zorunda kaldığını vurgulayan Baykal, "Hem büyüme oranını sürdüremez, hem işsizliği giderek artan, daha çok cari açık veren bir ülke haline dönüşmekteyiz" uyarısı yaptı.

Baykal, Katar'a giden bir bakanın imtiyazlı şirketlerden birine kredi vermesi için talepte bulunduğu, ancak, Katar Yatırım Kurulu'nun talebi geri çevirdiğini söyledi ve Katar Şeyhi ile görüşülerek sorunun aşılmaya çalışıldığını ifade etti.

Baykal sözlerini bitirirken, "Bu dönemi böyle yaşayacağız. Ama böyle gitmez, gidemez... Bu günler bitecek, Tayyip Erdoğan da hak ettiği sonucu yaşayacak. Hep birlikte göreceğiz" diyerek Yüce Divan imasında bulundu.

REUTERS