kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'de gözler delegede

Yeni Haber
CHP'nin 26-27 Nisan tarihlerinde yapacağı 32'nci olağan kurultaya ilişkin hazırlıklar tamamlandı. İki gün sürecek kurultayın maliyeti CHP'ye 700 bin YTL olacak. Kurultaya, bin 232 delege katılacak. Uşak, Eskişehir ve Çanakkale il örgütleri ise yargı süreci nedeniyle delege gönderemeyecek. Kurultayda, genel başkanlığa aday olabilmek için tüzük gereği 253 delegenin imzası gerekiyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, adaylığı için İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere pek çok il örgütü imza verdi. Baykal, için bine yakın delegenin imza verdiği ifade ediliyor.

CHP'nin 32'nci Olağan Kurultayı için bütün hazırlıklar tamamlandı. Kurultay çalışmalarını yürüten CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, çalışmalar hakkında ANKA'nın sorularını yanıtladı. CHP kurultaylarının, "Türkiye kurultayı" olduğunu söyleyen Sevigen, muhalefeti eleştirdi. Bazı muhalif isimlerin, daha önce birlikte çalıştıkları yönetimi şimdi beğenmediğini ifade eden Sevigen, "Bunların hepsine hoşgörü ile bakıyoruz. Bizim delegelerimizin hiçbirisi kimseye kapıkulluk edecek insanlar değil. Herkes özgür iradesi ile hareket ediyor" dedi.

ER MEYDANI

Kurultaya ilişkin herhangi bir tereddütlerinin bulunmadığını söyleyen Sevigen, şöyle dedi:

"Delegeler gelecek, aslanlar gibi oyunu kullanacak. Kim aday olursa olsun, burası er meydanıdır. Çıkar herkes, aday adayı olurlar, imzaları toplarlar aday olurlar. CHP genel başkanı bir simgedir. Bir lider gibi değildir. Siyasi partinin simgesidir. Onu çok büyütmek istemiyorum ama bu böyle. O bir mücadele adamı. CHP'nin sözcüsü. Allah aşkına kim mücadele edecekti, Tayyip Erdoğan'la, Abdullah Gül'le. Kimlerle boğuşuyoruz. Bıraktım tarikatları, cemiyetleri. Bunların gazeteleri, televizyonları hem içerden hem dışardan bütün bunlarla kim mücadele ediyor? Bunlarla mücadele ederken insanın çelikten sinirleri olması lazım. Deniz Baykal'da bütün bunlar var. Biz onun için yıllardır Deniz Baykal'la beraberiz, bu yüzden onun mücadelesini götürüyoruz."

DEĞİŞİM MUHAKKAK OLACAK

Sevigen, kurultayın CHP açısından bir değişim kurultayı da olacağını vurguladı. Her kurultayın ardından parti yönetiminin yüzde 50'sinin değiştiğine dikkat çeken Sevigen, "Bu değişimler muhakkak olacaktır. Yine olacak. Değişim yoktur diye eleştiriliyoruz ama her dönem yüzde 50'nin üzerinde değişim olmuştur partide. Kimler geldi kimler geçti. Kim çivi çaktıysa biz onun emrindeyiz, onun kölesiyiz. Genel Başkanı kötüleyerek partide yönetim değişikliği olmaz" diye konuştu.

BAYKAL'IN LİSTESİ ÇİZİLMEZ

Sevigen, "çizikçi" tartışmalarını da değerlendirdi. "Hiçbir arkadaşım genel başkanın listesine çizik atmamalıdır" diyen Sevigen, kurultayda Baykal'ın sunacağı listenin ise çizilmesini beklemediğini ifade etti. Sevigen, "Bu kurultaydan tek yürek, tek yumruk olarak çıkacağız diye düşünüyorum. Partiye uzun süre hizmet edenlerin üzerine çizik çekmekle kimsenin eline bir şey geçmez. Kimse hayale kapılmasın, herkes işine bakacak. Ama dediğim gibi partide değişim olacak" dedi.

"Tarlada izi olmayanın harmanda sözü olmaz" diyen Sevigen, kurultayda herkesin aday olabileceğini ancak, CHP'de genel başkanlığa aday olacak isimlerin "belli bir eğitimden geçmesi" gerektiğine işaret etti. Sevigen, "Siyaset bir okul, CHP siyasetin içinde farklı bir okul. Başkaları kitap okur, CHP'liler çok daha fazla kitap okur. Bizim en cahilimiz, sağcıların en akıllısından daha bilgili ve becerilidir" diye konuştu.

700 BİN YTL'YE MAL OLACAK

26-27 Nisan tarihlerinde Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda yapılacak ve iki gün sürecek kurultaya katılacak delegeler için Ankara'nın çeşitli semtlerindeki otellerde yerler ayrıldı. Delegelerin, konaklama giderleri genel merkez tarafından karşılanacak. CHP Genel Saymanı Mahmut Yıldız, iki gün sürecek olan kurultayın maliyetinin 700 bin YTL'ye mal olacağını söyledi. Yıldız, ANKA'ya yaptığı açıklamada, "Bilboardlar, afişler, ses düzenleri hazır. Teknik çalışmalar tamamlandı. Kurultay'ın maliyeti 700 bin YTL civarında olacak" dedi.

3 İL KURULTAYDA YOK

CHP kurultayına, bin 261 kurultay delegesinden bin 232'si katılacak. Uşak, Eskişehir ve Çanakkale devam eden yargı süreci nedeniyle kurultaya delege gönderemeyecek. Kurultayda, genel başkanlığa aday olabilmek için tüzük gereği toplam delege sayısının yüzde 20'sinin imzası gerekiyor. Bu rakam, 253 delege anlamı taşıyor.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, adaylığı için İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere pek çok il örgütü şimdiden imza verdi. Kulislerde, Baykal için verilen imza sayısının bine ulaştığı konuşuluyor. Bu durumda, diğer aday adaylarının adaylık için gerekli 253 imzayı bulması da zor gözüküyor.

Samsun Milletvekili Haluk Koç, işadamı Umut Oran, Parti Meclisi Üyesi Ayhan Yalçınkaya ve Prof. Dr. Tolga Yarman, Baykal'a karşı aday olabilmek için kıyasıya yarışacak. Aday adayları, kurultaya dönük son çalışmalarını yürütüyorlar.

MEDYA ORDUSU İZLEYECEK

CHP kurultayını, kalabalık bir medya ordusu izleyecek. Kurultayı izlemek üzere, 76 basın kuruluşu başvuruda bulunurken, 830 medya mensubu için giriş kartı istendi. Kurultay, 25 televizyon kuruluşundan da canlı olarak yayınlanacak. 560 gazeteci de kurultayda görev yapacak.

AFİŞLERDE "MEVLANA" VURGUSU

CHP kurultayı bitene kadar başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere bazı kentlerde afişleme işlemleri de tamamlandı. Baykal'ın portresi ile CHP'nin simgesi altı ok bulunan afişlerde, Mevlana'nın "Ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün" sözü dikkat çekiyor. Afişlerdeki diğer sloganlar ise, "Verilecek hesabımız yok ama sorulacak hesabımız var", "Çekil aradan, din de devlet de bizim", "Yolsuzluklardan da, yapanlardan da, yoksulluktan da bezdi bu millet" olarak belirlendi.

(ANKA)