kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gebelik için ideal bel 88 cm

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Hangi kilodaki kadınlar daha kolay hamile kalabilir? Hamile kalmak için ideal kilo nedir?
İdeal olan; vücut kitle indeksinin 18-25 arasında, vücuttaki yağ oranının yüzde 18-28 arasında, bel çevresinin ise 88 santimden az olmasıdır. Hamilelik öncesi kilo fazlası olan anne adaylarında gebe kalmakta güçlük görülebilir. Ayrıca hamilelik süresince hormonal değişimlerin yaşandığı dönemde yapılan kan şekeri seviyelerinde sorunlar yaşanır. Bebeğin gelişiminde ve doğum sonrasındaki beslenmesinde problemler gözlenebilir. Kalp, diyabet ve obezite riski anne karnındayken ortaya çıkmaktadır. Aşırı kilolu annelerin çocukları, kalp hastalıkları veya şeker hastalıkları için yüksek risk taşır. Fazla kilolu kadınlarda gebe kalmakta güçlük, düşük, gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, diyabet, pıhtılaşma bozuklukları, kalp problemleri, erken doğum gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Şişmanlık; vücudumuzdaki yağ oranının kaslarımıza oranla yaş, cinsiyet, boy, kilo, kemik yoğunluğu göz önünde bulundurularak hesaplanacak oranın üzerinde olmasıdır. Önemli olan kilo değil, metabolizma hızı ile yağ ve kas oranıdır. Bel çevresinin kadında 88 santimi geçmesi ya da bel çevresinin kalça çevresine oranının 0.8'den fazla olması; şişmanlık olarak değerlendirilmektedir.

* Sıfır beden olmak hamile kalmaya engel midir? Yoksa anne adayı ne kadar zayıf olursa, hamilelik şansı o kadar artar mı?
Normal kilonun altında olan kadınlar da riskli durumdadır çünkü östrojen azlığı yumurtlamayı ve doğurganlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Yani çok fazla zayıflık da, başarılı bir hamilelik şansını tehlikeye atar. Aktif ve sağlıklı kalabilmemiz için vücudumuzun belli oranlarda yağa ihtiyacı vardır. Yağlar; eklemlerimizin desteklenmesi, organlarımızın korunması ve vücut ısımızın kontrolü için önemlidir. Ayrıca yağlar, açlık halinde enerji rezervi gibi görevler de üstlenmektedirler.