kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Depresyon Alzheimer'ı taklit edebilir

İLİŞKİLİ HABERLER
Depresyon Alzheimer'ı taklit edebilir
Kendimi iyi hissetmiyorum. Evden çıkasım yok, uyumakta zorlanıyorum. Sizce depresyonda mıyım? Bunlar Alzheimer belirtisi olabilir mi? Ekin Y./İzmir

Geçtiğimiz haftalarda Antalya'da düzenlenen Uluslararası Geriatri Kongresi'nde yaşa bağlı hafıza gerilemesi, Alzheimer hastalığı ve depresyon gibi konular tartışıldı. Gerçekten de depresyon ve Alzheimer hastalığı bazı kişilerde oldukça benzer belirtilerle ortaya çıkıyor. Günlük aktivite ve hobilere olan ilginin azalması, sosyal hayattan uzaklaşma, hafıza ve uyku problemleri, konsantrasyon zorluğu iki hastalıkta da görülüyor. Buna bir de Alzheimer hastalarında görülen depresyon vakalarını eklerseniz; iki durumu ayırt etmek güçleşiyor. Depresyon yaşlılarda en sık görülen psikiyatrik rahatsızlık. Alzheimer ise geri dönüşü olmayan, ilerleyici karakteri olan ve sadece hafızada değil, düşünme ve dili kullanma yeteneklerinde de gerileme yaratan bir hastalık. Bu iki durumu belirtileriyle birbirinden ayırmak mümkün. Örneğin depresyon hastaları bir şeyi hatırlamaya çalıştıklarında hiçbir tepki veya çaba göstermezken, Alzheimer hastaları hatırlamak için yoğun çaba gösterirler. Bir uzman, size doğru tanıyı koyacaktır.

Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.