kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşte AB ülkelerinde 301 benzeri uygulamalar

Yeni Haber
TCK'nın 301'nci maddesine ilişkin teklif, Meclis Adalet Komisyonu'nda geçen hafta değiştirilerek kabul edilirken, AB Genel Sekreterliği de, AB ülkelerindeki 301 benzeri düzenlemelerle ilgili bir çalışma hazırladı. Çalışmada, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya, İsveç, Finlandiya ve Fransa'da, ceza kanununun ilgili maddeleri çerçevesinde mahkemelerce verilen çeşitli kararlar da yer aldı.

Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan TCK'nın 301'nci maddesine ilişkin teklif, Meclis Adalet Komisyonu'nda, "Cumhurbaşkanına verilen kovuşturma yetkisi" Adalet Bakanı'na verilerek ve kovuşturma ifadesi de "soruşturma" olarak değiştirilerek kabul edilirken, teklifin de önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu gündemine gelmesi bekleniyor. AB Genel Sekreterliği ise çeşitli Avrupa ülkelerindeki TCK 301 benzeri düzenleme ve uygulamaları kapsayan bir çalışma hazırladı. A

B Genel Sekreterliği'nin çalışmasında AB ülkelerindeki 301 benzeri uygulamalar hakkında "Fransa'nın ceza kanununun Türkiye'ye benzemediği, İsviçre'de bu konuda açılan davaya rastlanmadığı gibi mahkumiyet ve para cezası alan olmadığı, Finlandiya'da bu tür davalardan mahkumiyete rastlanmadığı" tespitinde bulunuluyor. AB Genel Sekreterliği çalışmasına göre, bazı Avrupa Birliği ülkelerindeki TCK 301 benzeri düzenleme ve uygulamalar şöyle:

ALMANYA'DA CUMHURBAŞKANINA HAKARETE 5 YIL, BAYRAĞA VE MİLLİ DEĞERLERE HAKARETE PARA CEZASI

Almanya'da 301 benzeri düzenleme, 13 Kasım 1998 yılında yürürlüğe girerken, düzenlemede de, Federal Cumhurbaşkanını kamuya açık bir şekilde sözlü ve yazılı bir biçimde aşağılayan kişiye 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bu tür eylemler ise Cumhurbaşkanının izniyle kovuşturuluyor. Federal Almanya Cumhuriyetini, eyaletlerini ya da anayasal düzenini kamuya açık bir şekilde sözlü olarak ya da yayın yoluyla aşağılayan kişi de üç yıldan fazla olmamak üzere hapis ya da para cezası ile cezalandırılıyor. Almanya'daki istatistiklere göre, 301 benzeri düzenleme uygulamada fazla kullanılmazken, verilen mahkumiyet sayısı da sınırlı. Almanya'da bu tür davalarda ağırlıklı olarak beraat kararı verilirken, 2005'te bir davada verilen en ağır ceza; "Sanık 16 olayda devleti tahkir ve tezyif etmek,4 olayda halkı kışkırtmak, dini cemaatlere sövmek gibi suçlardan 2 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı" olarak dile getiriliyor.


İTALYA-TÜRKİYE BENZERLİĞİ

AB Genel Sekreterliği'nin hazırladığı AB ülkeleri ve Türkiye TCK 301 karşılaştırmasında, İtalya cezaları ile Türkiye arasındaki benzerliğe dikkat çekiliyor. İtalya'da, Cumhuriyete, yasama organına, hükümete, Anayasa Mahkemesi'ne, adli düzene veya silahlı kuvvetlere karşı, alenen hakaret, sövme veya aşağılayıcı sözler sarf etme bin Avro'dan 5 bin Avro'ya kadar para cezası ile cezalandırılıyor. İtalya'da (2000-2004) yılları arasında bu suçlardan mahkumiyete rastlanmazken, 5 yılda sadece 4 kişi "aşağılama" suçundan para cezası ile cezalandırıldı.

POLONYA'DA MİLLETE VE CUMHURİYETE HAKARET SUÇ

AB Genel Sekreterliği'nin çalışmasına göre, Polonya'da ise TCK 301 benzeri uygulamalara ağırlıklı olarak para cezası veriliyor. Polonya Milletine ve Polonya Cumhuriyetine hakaret suçu ise 3 yıla kadar özgürlükten mahkumiyet cezası ile cezalandırılıyor.

İSPANYA'DA KRALA HAKARET 1 YIL


İspanya'da da TCK 301 benzeri uygulamaların yapıldığı vurgulanıyor. İspanya'da krala/kraliçe veya eşine veliaht prens veya prenses ve eşine hakaret cezalandırılıyor. Ağır hakaret olması durumunda 7 aydan 12 aya kadar paraya çevrilebilen hapis cezası veriliyor.

(ANKA)