kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Babacan: AB sürecinde al-ver ilişkisi söz konusu olamaz

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ile düzenlediği ortak basın toplantısında ''AB sürecinde Avusturya'nın desteğinin devamını istedik'' dedi.

Babacan, Avusturya ile Türkiye'nin Ortadoğu politikalarının örtüştüğünü söyledi. Plassnik ise konuşmasında, uzun süredir Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olduklarını ve buna katkı sağlamaya da devam edeceklerini söyledi.

Türkiye-Avusturya Ortak Çalıştayı'na katılan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AB sürecinde reformların demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi alanlarda Türkiye'nin Avrupa stratejisini geliştirmesinin temin edildiğini açıkladı. Babacan; Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya'nın Türkiye için önemine değinerek, kalıcı çözümler getirilmesini temenni etti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ise Türkiye'nin üç bölgeye yönelik hassasiyetlerini bildiklerini, AB reformlarının ise etkileyici olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye-Avusturya Ortak Çalıştay Toplantısı öncesinde, Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'le biraraya geldi. Dışişleri Resmi Konutu'ndaki ortak basın toplantısında konuşan Bakan Ali Babacan, iki ülkenin görkemli tarihlerinin bulunduğuna işaret ederek, "Karmaşık, güç, fırsatlarla dolu iki ülke dengeli bir siyaset izliyor" dedi.

Balkanların tarih boyunca, Türkiye için stratejik önem arzettiğine dikkat çeken Babacan, soğuk savaşın ardından Türkiye'nin bölgede, ABD ve Avrupa gibi egemen güçlerle yakın işbirliği içinde çalıştığını belirtti. Babacan, Bosna ve Kosova'nın Türkiye için değerli olduğunu kaydederken, iki ülkedeki gelişmeleri yakından izlediğini ifade etti.

Kosova'nın bağımsızlığının uzun bir sürecin neticesinde gerçekleştiğine temas eden Ali Babacan, "Türkiye Balkanlar'da kalıcı barış ve istikrarı önceliği haline getirdi" diye konuştu. Sözü, Ortadoğu'daki gelişmelere getiren Dışişleri Bakanı, Filistin sorununda kalıcı barışın temini için adil bir çözüm getirilmesi gerektiğinin zaruri olduğunu dile getirdi. Annapolis ile başlayan siyasi sürecin ekonomi ile desteklenmesini isteyen Babacan, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Azerbaycan'daki gelişmelere de değindi. Babacan, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ile ilgili kaygılara cevap vermeyen çözümün başarısızlığa mahkum olacağını söyledi.

Babacan, Türkiye'nin Orta Asya umhuriyetleriyle yakın bağları olduğundan söz ederken, bölgeye dönük özerk ilişkileri bulunduğunu, siyasi destek kararlılıklarının tam olduğunu dile getirdi.

AB süreci içinde Türkiye'nin önemli siyasi reformlara imza attığını vurgulayan Dışişleri Bakanı, 35 fasılda ilerlemenin gerçekleştiğini kaydetti. Ali Babacan, "Demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukunun üstünlüğü gibi alanlarda Türkiye'nin kendisini geliştirmesi Avrupa stratejisini büyütmesi temin ediliyor" şeklinde konuştu.

AB katılım sürecinde atılan her adımı sahiplendiklerine işaret eden Dışişleri Bakanı Babacan, çalışmalarında taviz vermediklerini AB'yle ilişkilerde al-ver sürecinin sözkonusu olmadığını kaydetti. Babacan, kazanan kaybeden sürecinin yaşanmadığını, aksine kazanan-kazanan sürecinin yaşandığını vurguladı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik de çalıştayla önemli kararların paylaşılacağını ve şekilleneceğini ifade etti. Toplantılarla birlikte Balkanlar'da, Ortadoğu'da ve Orta Asya'daki bölgesel gelişmelerin dizayn edileceğinden bahseden Plassnik, barış adına izlenecek gelişmenin yöntemlerin önemli olduğunu ifade etti. Asya'nın merkezinde sorunların yaşandığına da dikkat çeken Avusturya Dışişler Bakanı, "Bölgede sınırsal sorunlar var. Güvenlik gibi ekonomi gibi. Ancak, Orta Asya'ya yönelik büyük bir ilginin de olduğu unutulmamalı. Türkiye'nin bölgeye yönelik genel istek ve dilekleri var" dedi.

Ortadoğu'da Annapolis'le başlayan sürecin devam ettiğini belirten Ursula Plassnik, Ortadoğu'da barış yollarının bulunduğunu iletti. Türkiye'nin AB sürecine de değinen Avusturya Dışişleri Bakanı, AB reformlarının etkileyici olduğunu, Türkiye'nin Avrupa için önemli olduğunu kaydetti.

CİHAN