kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Piyasaları 'kıtlık' krizi esir aldı Citi ve Google borsaları kurtardı

Furkan ALP EKONOMİ
Mortgage krizinin piyasaların gündeminde popülaritesi azalırken boşluğu pirinç ve buğday fiyatlarındaki rekor artış doldurdu. Gıda fiyatları Şikago borsasına fazla mesai yaptırdı, borsalar şirket kârlarına tutundu..
Hafta boyunca veri ve bilançoları izleyen piyasalar Google ve Citigroup'tan gelen verilerle geçen haftayı moralli kapattı. Geçen haftaya damgasını vuran en büyük gelişme ise pirinç ve buğday fiyatlarındaki rekor artışlar oldu. Petrol fiyatlarının 116 dolara fırlayarak zirveye çıkması da önemli gelişmelerin başındaydı. Mısır, Haiti gibi ülkelerde pazar yerleri yağmalandı, ABD'de Şikago'da pirinç fiyatları 24 doların da üzerine çıktı. ABD pirinci fiyatları son bir aydır 7 kez rekor kırarkan, Şikago Borsası'nda çalışma saatleri artırıldı. Global krizde borsalar inişli çıkışlı bir seyir izlerken gelişmekte olan ülkelerin gündemini ise faiz artırımları oluşturdu. İzlanda ve Güney Afrika'nın ardından geçen hafta da Brezilya ve Hindistan faiz artırdı. Türkiye'de artırım sinyali verdi. Dow Jones endeksi ilk çeyrekte gelen zarar rakamlarına rağmen durgunluğun şirket karlarını daha fazla etkilemeyeceğini fiyatlandırarak son üç ayın en yüksek seviyelerine tırmandı.

23 NİSAN'DA BORSA KAPALI
Finans ve teknoloji hisseleri öncülüğünde 12 bin 849 puana yükselerek geçen haftayı yüzde 4.3'lük yükselişle kapattı. ABD'li teknoloji endeksi de haftayı yüzde 4.9'luk yükselişle kapattı. Haftanın son gününde 116 doları da aşarak yeni rekor seviyesine çıkan ABD petrölü de enerji hisselerinin yükselmesine neden oldu. Haftabaşından beri gelen Citigroup, Merrill Lynch, Google, Intel, ABD'li is makineleri üreticisi Caterpillar'ın dünyadaki durgunluğa rağmen artan kâr rakamları, ABD piyasalarına moral verdi. Bu arada bu hafta 23 Nisan'ın tam gün resmi tatil olması nedeniyle İMKB'de borsa pazar ve piyasalarında işlem ve takas yapılmayacak.
Haberin fotoğrafları