kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

DSP'li Türker'den "şeffaf sandık" önerisi

Yeni Haber
DSP Genel Sekreteri Masum Türker, bundan sonra yapılacak seçimlerde "şeffaf sandıkların" kullanılmasını istedi.

Türker, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede 22 Temmuz seçimlerinin sonuçlarının, kullanılan bilgi işlem programı denetlenmediği için şaibeli olduğunu öne sürdü. Bu nedenle yerel seçimlerden başlayarak sonraki seçimlerde "şeffaf sandık" kullanılmasını isteyen Türker, hükümetin bu konuda Yüksek Seçim Kurulu'na gerekli bütçeyi vermesini istedi. Yerel seçimlerin Türkiye'nin kaderini değiştirmek için bir "milat" olduğunu söyleyen Türker, şunları söyledi:

"Çünkü Türkiye'de hala tartışmalı 22 Temmuz seçiminin sendromu yaşanıyor. Tartışmalı diyorum, çünkü 22 Temmuzda kullanılan, oyların sayımını ve toplanmasını sağlayan bilgi işlem programı sabıkalı bir program. Bu program şeffaf değil. Türkiye'de hiç kimse tarafından denetlenmemiştir. Bilişim teknolojisi denetiminden geçmemiş bir programdır. Nitekim elimizdeki verilere göre bazı bölgelerde sandıklardan çıkan oyların Yüksek Seçim Kurulu'na yansıtılıp ilan edilen oylardan farklı olduğunu görüyoruz.

Bu nedenle yerel yönetimlere hazırlanırken bir daha sandık başında birilerinin seçim kazanmasını engellemek istiyoruz. Buradan çağrıda bulunuyorum: Hükümet Yüksek Seçim Kurulu'na bir bütçe versin, seçimlerde kullanılacak bütün sandıklar şeffaf olsun. Yani dışarıdan bakıldığı zaman sandıkta oylar gözüksün. Bu tür şaibelerin ortaya çıkmasını engelleyecek bir yapı olsun"

(ANKA)