kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dişi sineklere kur yapmayı öğrettiler!

Yeni Haber
Bilim adamlarının, "beyinleri denetim altına alarak" dişi sineklerin erkek cinsleri gibi çiftleşmek için kur yapmasını sağladığı bildirildi.

Araştırmacılar, sineklerde genetik değişiklik yaparak, bu böceklerde cinsel davranışı denetleyen bir grup beyin hücresini ışık darbesiyle değiştirebildi. Araştırmacı grubu bu sayede, dişi meyve sineklerinin, yalnızca erkeklerde görülen kur şarkısını çıkartmasını sağlamış oldu. Cell dergisinde yayımlanan bu araştırma, dişi ve erkek sineklerin beyinlerindeki bağlantılarının benzer olduğunu öne sürüyor.

ABD'deki Yale üniversitesinden J. Dylan Clyne ile araştırmayı yapan İngiltere'deki Oxford Üniversitesinden profesör Gero Miesenboeck, "Erkeklerin, dişileri çiftleşmeye ikna etmek için çok çalışmalarının asıl konu olduğunu" ifade etti. Birçok hayvan türünde ve hatta meyve sineklerinde bile erkeklerin, dişilerin dikkatini çekmek için özenli bir kur gösterisi yapmak zorunda kaldığını anlatan Miesenboeck, meyve sineklerindeki çiftleşmenin, erkeğin duyulabilir bir ses üretmek için kanatlarından birini titrettiğini ve dişi bu sesi beğendiği takdirde
erkeğe teslim olduğu şeklinde açıkladı.

Profesör Miesenboeck, erkeklerin ve dişilerin çok benzer nöron yapılarına sahip göründüğünü, ancak çiftleşmede farklı rol oynadıklarına dikkati çekerek, bunun nedenini bulmak için bazı sineklerin "mini bir ses stüdyosuna" konarak genetik yapılarının değiştirildiğini ve bir ışık darbesiyle bu sinek grubunun çiftleşme nöronlarının harekete geçirilebildiğini belirtti.

Bu çalışmalara rağmen dişi sineğin tek kanadıyla çıkarttığı kur sesinin, erkeği çiftleşmeye yöneltmede fazla yeterli olmadığı görüldü. Profesör Miesenboeck, bu çıkarılan sesi analiz ettiklerinde, erkek kur sesiyle suni dişi kur sesi arasında ince bir fark bulduklarını söyledi. Bununla birlikte araştırmacılar, bu çalışmanın sineklerdeki erkek ve dişi beyinlerin son derece benzer olduğunu ortaya çıkardığına dikkati çekiyor. Bundan sonra yanıtlanması gereken sorunun, hem erkek hem de dişi sineklerde kur sesi çıkartma kapasitesi olduğu halde neden normal şartlar altında yalnızca erkekler bunu yapıyor? olacağını belirten profesör, sineklerin dişi ya da erkek durumunu belirleyen "komuta merkezlerinin" olabileceğini tahmin ettiğini ve bundan sonraki hedeflerinin bu kontrol merkezlerini ortaya çıkarmak olacağını bildirdi.