kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

301'de uzlaşma sinyali

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
301'de uzlaşma sinyali
AKP, "kovuşturma yetkisinin cumhurbaşkanı'na verilmesine ilişkin" düzenlemede geri adım attı. Yetki, teklifin maddelerine geçildiğinde verilecek bir önerge ile Adalet Bakanlığı'na verilecek. Kovuşturma ifadesi ise "soruşturma" olarak değiştirilecek.

TCK'nın 301'nci maddesine yönelik değişiklik teklifi tartışmaları, Meclis Adalet Komisyonu'na da taşındı.

Toplantıya sabah saat 10.00'da başlayan komisyon TCK'nın 301 ve 305'nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Sabah saatlerinde "görsel basının komisyon toplantısını sonuna kadar izlemesi" yönünde muhalefet milletvekillerinin önerisiyle yaşanan gerginlik ilerleyen saatlerinde yerini sakinliğe bıraktı. Toplantıda teklifin tümü üzerindeki görüşmeler verilen aralarla birlikte yaklaşık 10 saat sürdü. AKP, "cumhurbaşkanına kovuşturma yetkisi" veren düzenlemede geri adım attı. Yetkinin Adalet Bakanlığı'na verilmesi ve kovuşturma ibaresinin soruşturma olarak değiştirilmesi için önerge hazırlayan AKP, teklifin maddelerinin görüşmelerine geçilmesiyle bu önergesini verecek.

MHP'NİN ANAYASAYA AYKIRILIK ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Komisyon toplantısında MHP milletvekilleri, teklifin "anayasaya aykırı" olduğu gerekçesiyle önerge verirken, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın bu yöndeki üç ayrı önergeyi birleştirmesi, MHP'lilerin tepkisine yol açtı. Yapılan itirazlara rağmen, Komisyon Başkanı İyimaya, anayasaya aykırılık önergelerini birleştirerek oylattı. Önergelerin kabul edilmemesinin ardından devam eden görüşmelerde ise milletvekilleri arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

"MİNAREYİ DÜZELTİYORUZ"A "MİNAREYE ÇAN TAKIYORSUNUZ" KARŞILIĞI

Komisyon toplantısında, başkan Ahmet İyimaya, milletvekillerinin yaptığı itirazlara sık sık "gelin siz oturun", "gelin siz yönetin" karşılığını verirken, anayasayı bilmediğine yönelik eleştirilere de "2 doktora tezim var" yanıtını verdi. CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü teklifin tümü üzerinde yaptığı konuşmada Danimarka'daki karikatür skandalını hatırlatarak "Danimarka'da adamın biri Hazreti Muhammed'e küfretti. Bu beni rencide etti" dedi. Dink davasında verilen kararı yanlış bir karar olarak nitelendiren Mengü, "ama yanlış karar dünyanın her tarafında var. Fehriye Erdal, eli kanlı katil. Tek şansı Türk'ü öldürmek. Ben ırkçı değilim. Atatürk milliyetçisiyim. Sarkozy ne kadar milliyetçi ise ben de o kadar milliyetçiyim" dedi. Komisyon Başkanı İyimaya ise "milliyetçiliğini aşağı indiriyorsun, senin milliyetçiliğin onun üstünde" karşılığını verdi.

MHP'li VURAL: "TARİHİ BİR HATA YAPARIZ"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da tartışılanın bir kimlik olduğunu belirterek "Bu, bir milletin ismini tartışma gibi bir konu. 'Türklük' kavramını anlatmak bu kadar basit mi? Kanunun gerekçesinde milleti tarif ediyorsunuz. Milleti nasıl tarif edersiniz? Türk milleti bilinir, tarif edilmesine gerek yoktur. Hangi iradeyle tarif ediyorsunuz? Türklüğün neresi düşünceyi ve ifadeyi engellemiştir. Bunu kabul edersek tarihi bir hata yaparız. Bu hatayı yapmaya hakkımız yok" diye konuştu.

Komisyonda MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural ise AKP'lilere "Sizler savunamıyorsunuz bu teklifi, Barroso'yu çağırın o daha iyi savunuyor" diye seslendi. Ural, teklif sahibi Veysi Kaynak'a ise "Kahramanmaraş'ın en önemli sorunu 301 midir? Kahramanmaraşlılar size "en öncelikli sorunumuz 301'dir' mi dedi" diye sordu. Komisyon toplantısında AKP Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman ise 301'le ilgili düzenlemeyi "Yaptığımız iş minareyi düzeltmekten ibaret" sözleriyle savundu. MHP'liler ise "minareyi bağladınız ipin ucunu Barroso'ya verdiniz. Minareye çan takıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.
301 GÖRÜŞMELERİ OLAYLI BAŞLADI

Türk Ceza Kanunu'nun 301 ve 305'nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmeleri Meclis Adalet Komisyonu'nda devam ediyor.

Görsel basının da görüşmeleri izlemesi tartışmalarıyla gergin başlayan oturum 1.5 saatlik "usul" tartışmasının ardından kameraların içeri alınmasıyla rahatladı. Ancak, muhalefet parti temsilcilerinin yasayı sert ifadelerle eleştirmesi havanın elektriklenmesine yol açıyor.

TBMM Adalet Komisyonu Ahmet İyimaya başkanlığında, Türk Ceza Kanunu'nun 301 ve 305. maddelerinde değişiklik öngören yasa teklifi ile ilgili görüşmeler devam ediyor. AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın değişiklik öngören yasa teklifi ile DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, maddenin tamamen kaldırılmasını öngören yasa teklifi birleştirilerek görüşülüyor.

Komisyon'da, 1.5 saatlik "usul" tartışmasının ardından kameraların bir süreliğine toplantıya alınmasına karar verildi. Teklifin geneli üzerinde her partiden bir temsilcinin konuşmasının ardından toplantı kameralara yine kapanacak.

TÜRK MİLLETİ MOZAİK DEĞİLDİR

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, söz konusu tekliflerin Anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek, komisyon tarafından kabul edilmemesi ve gündeme alınmaması gerektiğini savundu. Vural'ın, "Böyle bir husus yoktur. Türk Milleti bir bütündür, mozaik de değildir" sözlerine Komisyon Başkanı İyimaya, "Türk Milleti, hepimizin ortak değeridir ortak şemsiyemizdir" karşılığını verdi.

KÜRT OLMAKTAN GURUR DUYARIM

Bunun üzerine DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Kürt olmaktan gurur duyduğunu söyleyerek, "Bana 'Kürt değilsiniz' diyemezsiniz. Aslımı inkar edemezsiniz" dedi.

Toplantı "usul" tartışmasının ardından Teklif sahibi AKP'li Kaynak'ın söz almasıyla başladı. Kaynak, 301. maddenin ülke gündemini uzun süredir işgal ettiğini ifade ederek, bu maddenin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi hazırladığını söyledi. Yüksek yargının, konuyla ilgili davalarda AB paralelinde kararlar verdiğini, bu doğrultuda içtihatların oluştuğunu belirten Kaynak, "Teklifin, üst hukuk normlarına aykırı olmamasına dikkat ettim. Özgürlüklerin, mutlak ve sınırsız olması imkansızdır" dedi.

301. maddenin 8 kez değiştirildiğini kaydeden Kaynak, kovuşturma açılması izninin Cumhurbaşkanına bağlanmak istenmesindeki maksadın, "Yargıya müdahale olmadığını" savundu.

Kaynak'ın, teklifi hakkında bilgi vermesinin ardından, ikinci teklif sahibi DTP'li Hasip Kaplan söz aldı.

BARROSO'DAN ÖNCE HASO'NUN TEKLİFİ

Kaplan, TCK'nın 301. maddesinin tamamen kaldırılmasına ilişkin hazırladığı yasa teklifi üzerine konuştu. Kaplan, 301. maddenin yürürlükten kaldırılması doğrultusunda kanun teklifi verdiğini belirterek, "Bu teklifi Barroso'dan önce Haso'nun teklifi olarak önce biz getirdik" diyerek sözlerine başladı. Kaplan, "Hrant Dink'in ölümüne neden olan 301, sabıkalı, katil bir maddedir" görüşünü savundu. İfade özgürlüğü ve AB müzakere sürecindeki düzenlemeler çerçevesinde bu maddenin yasadan çıkarılmasının zaruri olduğunu ileri süren Kaplan, "Türklük yerine Türk Milleti olursa, 80 yıllık uygulama devam eder, değişen bir şey olmaz. Bu maddenin yasadan çıkarılması veya değiştirilmesiyle Türklüğü aşağılamayı serbest bırakacak şekilde kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi kabul edilemez. Türk Ceza Kanununun diğer maddelerinde Türk, Kürt, Laz, Arnavut, Çerkez gibi ırk, etnik kimliklere ceza verilmesi öngörülüyor. Zaten aşağılama müeyyide altına alınmış" diye konuştu.

ÖĞRETMEN'DEN ÖĞRENCİSİNE ÖDEV

CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe de 301. maddeyle ilgili değişikliğin teklif olmadığını, Hükümet tarafından hazırlanmış bir tasarı olduğunu ileri sürdü.

AKP Hükümetlerinin Adalet Bakanlarının bu maddenin değiştirilmesini istemediğini öne süren Ünlütepe, "Kim istiyor?" diye sordu. Ünlütepe kendi sorusunu da şöyle yanıtladı.

"Bunun değiştirilmesini AB istiyor. AB o kadar diretiyor ki zaman zaman pervasızca konuşmalarını gördük, (Barroso) komiser edasıyla geldi. Mecliste 301 ile ilgili çalışma yapılacağını öğrendiğini, buna mutlu olduğunu söylüyor. Öğretmenin öğrenciye verdiği ödevi yerine getirdiğini söylüyor. Türkiye büyük bir devlettir. Onlardan önce demokrasiye geçmiştir. Bu Meclis, Gazi Meclis'tir, egemenliği savunan Meclis'tir. Bu cüreti nereden buluyor, nasıl söylüyor?"

AHLAKSIZ TEKLİF

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde yapılması öngörülen değişiklik teklifini eleştirdi.

TCK'nın 301. maddesinde değişiklik öngören teklifi 'siyaseten ahlaksız bir teklif' olarak nitelendiren Bal; "AB'nin kötü yüzünün belirgin özelliği, etnik temele dayalı olarak Türkiye'yi çok parçalı bir siyasi yapı içine sokmaktır" dedi.

49 yıldır Türkiye Cumhuriyetine karşı AB'nin çifte standart uyguladığını savunan Bal, "Şimdi ikiyüzlülüğünü cin bir şekilde gösteriyor. AB'yi yönlendiren ülkeler Türkiye'den intikam alıyor. İntikam almak içinde her fırsatı değerlendiriyor. Bu fırsatlardan biri de işte bu madde" diye konuştu.

AB'nin, Türkiye'yi tehdit ettiğini ileri süren Bal, AB'nin AKP'ye açılan kapatma davasını ise fırsat olarak değerlendirdiğini söyledi. Bal, "AB, AKP'nin zayıf bir anından yararlanmış ve bunu insafsızca kullanmıştır. AB, 'Ya 301 değiştir, ya da müzakerelerden vazgeçeriz' tehditleri savurmuştur" dedi.Teklifin geneli üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

(ANKA)