kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Soruşturma yetkisi Adalet Bakanı'nda

ANKA
Yeni Haber
TCK'nın 301'nci maddesine yönelik kanun teklifi, Meclis Adalet Komisyonu'nda, AKP'nin verdiği önerge doğrultusunda değiştirilerek kabul edildi. Teklifteki "cumhurbaşkanına verilen yetki", Adalet Bakanı'na verilirken, kovuşturma da "soruşturma" olarak değiştirildi.

Kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan TCK'nın 301'nci maddesinde değişiklik öngören kanun teklifi, Meclis Adalet Komisyonu'nda, verilen aralarla birlikte 12 saatlik bir maratonun ardından kabul edildi. Sabah saat 10.00'da başlayan komisyon toplantısında, sabah saatlerinde yaşanan kavganın dışında, görüşmeler büyük ölçüde sakin geçerken AKP, teklifin birinci maddesi üzerinde iki ayrı değişiklik önergesi verdi.

KOVUŞTURMA SORUŞTURMA OLDU, YETKİ ADALET BAKANI'NDA

Tartışmalara yol açan "cumhurbaşkanına kovuşturma yetkisi"yle ilgili düzenleme önergeyle değiştirilerek yetki Adalet Bakanı'na verildi. AKP'nin "saygınlıklarını sarsar biçimde" ifadesinin eklenmesi önerisi ile teklife geçici madde eklenerek "izin şartının devam eden davalarda da uygulanması"nı öngören önergesi, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in itirazı üzerine komisyonda kabul edilmedi. Komisyonda değiştirilerek kabul edilen kanun teklifine göre, 301'nci madde şöyle:

"1- Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyetini Devletini, Türkiye Büyük Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2- Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

3- Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

4- Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır."

Komisyonda, soruşturma yetkisinin Adalet Bakanlığı'na verilmesi ile teklifin, TCK'nın 305'nci maddesinde değişiklik öngören 2'nci maddesi de, tekliften çıkartılmış oldu.

KOMİSYON DA "BEN SİZDEN DAHA TÜRKÜM TARTIŞMASI

301'nci maddeyle ilgili kanun teklifinin görüşmeleri sırasında komisyonda ilginç tartışmalar da yaşandı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, teklifin 1. maddesi üzerine söz alarak 301'deki "Türklük" ifadesinin çıkarılmasına tepki gösterirken MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut'un "Milleti Haçlı zihniyetine meze yapıyorsunuz" şeklindeki sözleri tepki çekti. MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik teklife "Türk'e yasal kefen biçilmesin" sözleriyle karşı çıktı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise muhalefetten gelen sert eleştirilere yanıt verdi. MHP'li milletvekillerinin "Türklük" kelimesinin çıkartılmasından rahatsız olduğunu belirten Bakan Şahin, şöyle konuştu:

"Türklüğü koruyan sadece TCK'nın 301'nci maddesi mi? Değerlerimizi koruyan Anayasa'dır. Anayasa'da bu kavramların hepsi var, kimse değiştiremez" dedi. MHP'lilerin eleştirilerine "Ben Türküm, Türklüğüme kimse hakaret edemez. Yapılan teknik bir düzenlemedir. Türk milletini haçlı zihniyetine meze yaptığımız falan yok. Bu değerlendirmelere katılmıyorum. Biz Türklüğü ortadan kaldırmıyoruz. Ben sizden de Türküm. Siz bizi ihanetle suçlayacaksınız, biz de kuzu kuzu dinleyeceğiz, öyle mi? Türklüğü koruyan sadece MHP mi? Ben de en az onlar kadar Türk milletini, Türklüğümü seviyorum."

Komisyonda, Bakan Şahin ile MHP'liler arasında Hrant Dink tartışması da yaşandı. Bakan Şahin, "Hrant Dink'in yazdığı yazı mı Türklüğe ve Türk Milletine daha fazla zarar vermiştir yoksa onun öldürülmesi mi?" diye sorarken, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural "Siz niye koruyamadınız, onun hesabını verin" diye Bakan Şahin'e tepki gösterdi.