kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çalık Holding'e bağlı Albtelecom'a iki finans devinden 100 milyon euro kredi

Yeni Haber
Çalık Holding tarafından özelleştirme kapsamında devralınan Arnavutluk'un en büyük telekomünikasyon şirketi Albtelecom, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası'ndan (BTDB) toplam 100 milyon Euro tutarında kredi kullanma kararı aldı.

Albtelecom'a yapılacak yatırımın diğer şirketlere de yansıyarak Arnavutluk ekonomisine canlılık kazandırması ve ekonomik istikrara katkı sağlaması bekleniyor.

Yapılan özelleştirmenin ardından geçtiğimiz yıl Çalık Grubu bünyesine katılan Albtelecom, modernizasyon ve yeniden yapılanma sürecinin finansmanında kullanılmak üzere toplam 100 milyon Euro'luk kredi anlaşması imzaladı. Kredinin 75 milyon Euro'luk bölümü Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından karşılanacak. 25 milyon Euro tutarında olan ek kredi ise Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası tarafından finanse edilecek. Albtelecom, bu yatırım çerçevesinde mevcut altyapı kapasitesini genişletmeyi, yeni bir mobil iletişim ağı kurmayı ve Arnavutluk halkına sağladığı telekomünikasyon hizmetlerin kalitesini artırmayı planlıyor.

AHMET ÇALIK: "ÇALIK HOLDİNG'İN KREDİBİLİTESİNİN GÖSTERGESİ"

Kredi anlaşması için düzenlenen ve çok sayıda üst düzey protokolün katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde bir konuşma yapan Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık, hem Albtelecom hem de Anavutluk ekonomisi açısından çok önemli olduğuna inandığını belirttiği bu anlaşmanın, Çalık Holding'in uluslararası alandaki kredibilitesinin yüksekliğini de gösterdiğini söyledi. Söz konusu anlaşmayı, bir kredi anlaşmasının çok ötesinde bir işbirliği anlaşması için atılmış imzalar olarak gördüğünü ifade eden Çalık, "Arnavutluk'un ekonomik gelişimine çok önemli katkılarda bulunacağına emin olduğum bu işbirliği çerçevesinde, Albtelecom'un modernizasyon ve yeniden yapılanma sürecinin finansmanında kullanılmak üzere, toplam 100 milyon Euro tutarında bir kredi sağlanması konusunda mutabakata varmış bulunuyoruz" dedi. Ahmet Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uluslararası ekonomide yaşanan dalgalanmalara ve artan belirsizliklere rağmen, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası gibi uluslararası iki büyük finans kurumundan sağlanan bu kredi, Çalık Holding'in uluslararası alandaki saygınlığının ve kredibilitesinin yüksekliğini de ortaya koymaktadır. Bu anlaşma aynı zamanda Arnavutluk'un geleceğine duyulan güven ve inancın da bir ifadesidir."

Bu gelişmenin Arnavutluk'ta hem telekomünikasyon sektörünün gelişimine, hem de ülke ekonomisinin dinamiklerine etki edeceğini kaydeden Çalık, "Bu yatırım, yeni yatırım ve reformların habercisi olacaktır. İnanıyorum ki dost ve kardeş ülke Arnavutluk, bu gelişmelerin ışığında Avrupa Birliği entegrasyonunda, serbest pazar ekonomisine geçiş sürecinde ileriye yönelik çok önemli bir adım daha atmış olacaktır. Arnavutluk'taki başka sektörlere de dinamizm kazandıracağına ve ekonomik istikrara katkıda bulunacağına inandığımız bu yatırımı, Arnavutluk adına yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyor, bunu da özellikle önemsiyoruz" şeklinde konuştu. Çalık Holding olarak, Türkiye'nin güçlü tarihi ve kültürel bağlarının olduğu Arnavutluk'a büyük önem verdiklerini söyleyen Çalık, "Burada bulunmaktan, yeniden yapılanma sürecindeki Arnavutluk ekonomisinin bir parçası olmaktan ve bu gelişime katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Çalık Grubu, Albtelecom'un yüzde 76'lık hissesinin özelleştirilmesi için 2005 yılında açılan ihaleyi, 120 milyon euro ile kazanarak ülkede en büyük yabancı yatırımcılardan biri olmuştu. Çalık Grubu, bölgedeki büyüme stratejisi doğrultusunda yakın zamanda Arnavutluk'un en büyük ikinci bankası olan Banka Kombetare Tregtare'yi (BKT) de bünyesine katmıştı.

Sabit hatlı telefon operatörü Albtelecom'un ve Eagle Mobile GSM operatörünün yüzde 80'i, Çalık Enerji'nin telekomünikasyon alanındaki kuruluşu CETEL'e ait. Yüzde 20 oranında hisse ise Türk Telekom'a ait bulunuyor. CETEL, imzaladığı Ortak Girişim Sözleşmesi ile Albtelecom'daki operasyonel hizmetlerine destek almak üzere Türk Telekom'la işbirliği yapıyor.

Albtelecom Arnavutluk'ta 3.2 milyon nüfusun yaklaşık yüzde 10'una ulaşıyor. CETEL, Albtelecom'un erişim oranını, geniş bant hizmetleri de dahil olmak üzere, yüzde 60'ın üzerine, Batı Avrupa seviyelerine çıkarmayı hedefliyor.

CİHAN