kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Keten tohumu kanserden koruyor

Yeni Haber
Ege Üniversitesi (EÜ) İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen Uluslararası Gıda, Beslenme ve Kanser Sempozyumu'nda, "Keten Tohumunun Anti-Karsinojenik Etkisi" konulu bir bildiri sunuldu. Bildiriyi sunan İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Nazan Tuna Oran, çalışmaların keten tohumunun kolon, prostat, meme kanseri gibi bazı kanserlerin risklerini azaltma yönünde koruyucu bir yararı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bütün kanserlerin yüzde 30-40'ının sadece diyete ve yaşam tarzına dikkat edilerek önlenebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Oran, "Beslenme rejimi kurallara uygun şekilde sürdürüldüğü takdirde meme ve prostat kanserlerinin gelişiminde en az yüzde 60-70, akciğer kanserinde yüzde 40-50, diğer kanserlerde de benzer oranlarda azalma söz konusu olabilmektedir." dedi.

Keten tohumunun lignan, lif ve Omega 3 yağ asitleri yönünden zengin olduğunu kaydeden Oran, "Omega 3'ün, kanın pıhtılaşmasını önleme ve ödemi azaltma gibi birçok yararı vardır. Bununla birlikte çalışmalar, bazı kanser türlerinin büyümesini önlediğini de göstermiştir. Keten tohumunun kişiyi hayatı boyunca bazı kanser türlerinden koruması ve tedavi konusunda bir rolü olduğunu ilişkin araştırmalar devam etmektedir." şeklinde konuştu.