kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rice: Irak, İran'a karşı korunmalı

AA
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ın Arap komşularının, bu ülkeyi İran'a karşı koruması gerektiğini söyledi.

Rice, düzenlediği basın toplantısında, 22 Nisan'da Kuveyt'te yapılacak Irak'a komşu ülkeler toplantısında, bu ülkenin Arap komşularına, Bağdat hükümetini desteklemek ve İran'ın etkisinden korumak için daha fazla çaba harcamaları için ısrar edeceğini ifade etti.

Konferansta vereceği mesajın, Irak'ın Arap komşularının, Bağdat hükümetiyle diplomatik, ekonomik, sosyal ve kültürel bağlarını artırma sözlerini yerine getirmeleri olacağını söyleyen Rice, ''Benim Kuveyt'te ısrarlı olacağım ve Irak'ın en fazla ihtiyacı olan şey komşularından daha fazla destek alması'' dedi.

Rice, Irak'a destek için gerekenler arasında Bağdat'ta büyükelçilikler açılmasının ve karşılıklı büyükelçiler bulundurulmasının yer aldığını söyledi.

Rice, Irak'ın komşularının bu ülkedeki Sünnileri siyasi sürece daha fazla katılmaları konusunda cesaretlendirmeye yardım edebileceğini ve ''bunun iyi olacağını düşündüğünü'' söyledi.

Arap ülkesi Irak'ın komşusu İran'ın kökeni Fars ancak iki ülkenin nüfusunun çoğunluğunu Şiiler oluşturuyor.

ABD'nin Irak'taki komutanı General David Petraus ile Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, pazartesi günü Suudi Arabistan'da Bağdat hükümetine daha fazla destek sağlanması konusunda temaslarda bulunmuştu. Suudi Arabistan uzun süredir ABD'nin baskılarına karşın Bağdat'ta büyükelçilik açmamakta direniyor.

İstanbul'da geçen yıl yapılan Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'nda alınan karar doğrultusunda, komşu ülke dışişleri bakanlarının 22 Nisanda Kuveyt'te bir araya gelmesi planlanıyor. Toplantıya, Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın katılması bekleniyor.