kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TSK, AB yolunu açıyor

TSK'nın AB savunma projelerindeki rolü ile Türkiye'nin AB hedefi doğrultusunda karar aldığını ifade eden Gönül, bu görevlerin müzakerelerde etkisi olacağı görüşünde..
* Fransa bağımsız bir Avrupa Savunma Komutanlığı'nda ısrar ediyor değil mi ? Fransa Sarkozy'ye kadar NATO dışında başka bir güç olsun, jandarma kurulsun derken, tamamlayıcı bir güçten söz etti. Böylece, kuvvet ve zaman israfından kurtulup daha vurucu bir savunma gücü elde edilecek. Avrupa Birliği savunması NATO'ya karşı değil tamamlayıcı olacak.

* Türkiye bağımsız Avrupa savunmasında aktif rol alır mı ? Evet. Şu anda zaten AB savunma projelerinin hemen hepsinde rol alıyor.

* Peki bu, Türkiye'nin AB üyelik hedefini güçlendirir mi ? Hiç şüphe yok. Bu nedenle Avrupa Birliği'nin savunma projelerinin çoğunda yer aldık. Türkiye'nin en ciddi ve kapsamlı teşkilatı silahlı kuvvetleridir. Bunun bir faktör olarak AB müzakerelerinde ağırlık kazanması bize kuvvet verir.

* Yani, TSK da AB hedefi doğrultusunda karar alıyor ? Tabii, TSK'da hükümetle aynı hedef doğrultusunda. TSK'nın da "Avrupa ne yapsın" diye bir düşüncesi yok. İstikbalimizi hep beraber AB'de gördüğümüz için biz Avrupa Birliği savunma projelerinin çoğunda varız.