kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ENGİN ARDIÇ

Gül'lü para uyar mı?

Yıllardır dönüp dönüp yazdığım şu "İnönü parası" yeniden tartışılıyor ya, hiç üstünde durmayacaktım. Ama, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol partisini savunmaya kalkınca, o yazılara iki satır daha eklemek farz oldu.
Sayın Anadol, bu memlekette yetmiş yıla yakındır tartışılan ve halktan da çok tepki toplamış olan şu ünlü meselede, İnönü'nün banknotlardan Atatürk'ün resmini kaldırtıp kendi resmini koydurmuş olmasını doğal karşılıyor. Rahmetli babam gibi "en koyu İsmetçilerin" bile kızdıkları ve eleştirdikleri mesele...
Çünkü İnönü bu tasarrufunu "30 Kânun-u Evvel yani -Aralık1341 -yani 1925-tarihli ve 701 sayılı yasaya" ve onu pekiştiren "3322 sayılı kararnameye" dayanarak yapmış. Altında da Atatürk'ün imzası var, Gazi Mustafa Kemal olarak. Yasanın daha doğru tarihini belirtelim: 12 Kânun-u Sani -yani Ocak1926...
Yasa, "50, 100, 500 ve 1000 liralık banknotların ön yüzünde reisi cumhur hazretlerinin resmi bulunur" diyor.
Eh, 11 Kasım 1938 gününden başlayarak reisicumhur da İnönü olduğuna göre!...
Hatta İnönü de, 1957 yılında mecliste bu tartışma açılınca kendini böyle savunmuş, "yaptığım şey yasaldır" demiş kürsüden...
Yani Atatürk, "benden sonra kim Çankaya'ya çıkarsa onun resmini basınız" demiş oluyor... Öyle mi? Öyle.
Bendeniz Sayın Anadol'a, "İnönü neden savaş yıllarında banknotları Hitler Almanyası'nda, Berlin devlet matbaası Reichsdruckerei'da bastırdı" falan diye sormayacağım... Eskiden çok sormuştum, ağzını açan olmamıştı.
"Karşıdevrimci Adnan Menderes acaba niçin banknotlara Celal Bayar'ın resmini koydurmadı da Atatürk'ü geri getirdi" falan diye de sormayacağım... Buna da apışıp kalıyorlar.
Bendeniz Sayın Anadol'a, "Özal'lı para, Demirel'li para hoşunuza gider miydi" diye bir kılçık atacağım.
Ve de günümüze geleceğim:
Paraların ön yüzüne Abdullah Gül'ü koysunlar mı?
Öyle ya, Gül "cumhurreisi" değil mi? Cumhurreisi.
Kanun yürürlükte mi? Yürürlükte.
Recep Tayyip Erdoğan, yılbaşında çıkacak yeni paralara Gül'ün resmini bastırsa kim ne diyebilir? (AKP'nin yılbaşına kadar kapatılmayacağını varsayarak söylüyorum.)
Ya da bu işi geçen yıl yapsaydı kim ağzını açabilirdi?
Ohohooo, kıyamet kopardı, kıyamet...
Peki, İnönü sizin reisiniz olduğu için mi yasayı uygulayınca doğal karşılıyorsunuz da, "ötekiler" bunu yaparlarsa dünyanın sonu gibi görünüyor?
Paralarda Gül, Demirel, Özal, Bayar olabilemez... Niçin? TBMM ve Atatürk 1926 yılında "olsun" demişler, kanun yapmışlar...
Peki Gürsel, Sunay, Korutürk, Evren, Sezer olabilir mi Sayın Anadol?
Onlar da mı yakışık almazlar? Peki öyleyse İnönü nasıl olabiliyor?
Üstelik yasada 1 liralık, 2,5 liralık, 5 liralık, 10 liralık banknotlardan söz edilmiyor... Onlara niçin koydurmuş? (Eski yazı birinci "emisyonda" bunların ön yüzünde tarlasını süren köylü ve bozkurt falan vardır, reisicumhur yoktur.)
Sayın Anadol elbette bana yanıt vermeyecektir, çünkü ben başbakan değilim. "Muhatap almam" ayaklarına yatacaktır.
Aslında, verecek yanıtı yoktur.
Hiçbirinin yok...
25 bin kişilik mitingi şişirip şişirip 100 bine, ne yüz bini, "yüzbinlerceye" çıkaran amigocukların var mı?