kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

İlaç içmek için her gün sağlık ocağına gidilir mi?

Bana verem teşhisi konuldu ama hekim ilaç vermek yerine, Verem Dispanseri'ne başvurmamı önerdi. Her gün sağlık ocağına gidip ilaç içmem gerekiyor. Bu, bana eziyet değil mi? Oya A./Ankara

Tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklar, bir kişinin sorunu olmaktan çok daha fazla anlam taşır. Her bulaştırıcı tüberküloz hastası, her yıl 10-15 kişiye mikrobu yayabilir. Tüberküloz küresel bir salgındır. Dünya Sağlık Örgütü, tüberküloz kontrolünde en etkin yöntem olarak gözetim altında tedaviyi önerdi. Vereme uyan yakınmaları olan kişilerin balgam örnekleri alınıp, mikroskobik muayeneyle verem mikrobu araştırılmalıdır. Tanı konmuş hastalara, standart tedavi rejimleri, sonuna kadar doğrudan gözetim altında uygulanmalıdır.

GÖZETİM ÖNEMLİDİR!
Hastalara tüberküloz tedavisiyle ilgili tüm ilaçlar, ücretsiz ve kesintisiz olarak temin edilmelidir. Standart bir kayıt ve raporlama sistemi oluşturulup, tüm hastalara ait bilgilerin kaydedilmesi sağlanmalıdır. Türkiye, son yıllarda tüberküloz konusunda ciddi adımlar atmış ve yıllardır tartışılan gözetim altında tedaviyi uygulamaya koymuştur. Okuyucumun yaşadığı olay, bunun gereğidir. Toplum sağlığının korunması ve salgının kontrol altına alınabilmesi için hasta, ilaçlarını her gün bir sağlık görevlisinin kontrolünde içmelidir. Bu durum, hasta haklarına aykırı olmadığı gibi, hastanın lehine bir uygulamadır.

RIZA ŞART DEĞİL

Yasalarda belirtilen bazı durumlarda kişi, rızası olmadan muayene, tetkik ve tıbbı işleme tabi tutulabilir. Örneğin salgın hastalık tehlikesi varsa risk grubundan birinin aşı yaptırmak istememesi, bulaştırıcı verem hastasının tedaviyi reddetmesi ya da suç eğilimi olan psikiyatri hastasının hastaneye yatmayı kabul etmemesi karşısında; kamu otoritesi toplum yararını gözeterek bu tıbbi girişimleri zorla uygulayabilir. Hastaya düşen, kendisini iyileştirmek için çaba sarf eden bu kişi ve kurumlara, itiraz etmek değil; yardımcı olmaktır.