kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
ŞİRİN SEVER

Türkiye'de kadının fark edilmemesi gerekir, kimse söylemedi mi?

Yazmadım bekledim... Birkaç gündür büyük bir dikkatle takip ediyorum tartışmaları... İtalyan sanatçı Pippa Bacca'nın Türkiye'de tecavüze uğraması ve öldürülmesiyle ilgili bile ikiye bölünebilen, farklı düşünebilen bir milletiz. Ve inanamıyorum ben bütün bunlara. 'Böyle bir hayvanlık koca ülkeye mal edilebilir mi edilemez mi?' noktasında duruyoruz; 'Utanç duyulacak bir durum var mı, yok mu?' diye soruyoruz. Olay üzerine İtalya'da yaşayan iki Türk sanatçıdan yorum istenmiş. Serra Yılmaz "Neden utanıyoruz? Bir türlü anlamıyorum. Öldüren, bir serseri Türk. Bu tür olaylar dünyanın her yerinde yaşanır. Dünya serseri dolu" demiş. Performans sanatçısı Şükran Moral ise "Bir vatandaşımın barbarlığı beni yaraladı. Türkiye bu konuda çok tehlikeli bir ülke. Pippa bana sorsaydı 'gitme' derdim. Ölmemesi şans sayılırdı" diye açıklama yapmış İtalyan La Repubblica gazetesine. Gazetede de bunu tartışıyoruz kaç gündür; iki uçtayız mesela bizim ekipteki Kadir'le. "Dünyanın her yerinde olur böyle şeyler, kötü şans ki bizde oldu ama niye hepimiz utanalım" diyor o. Bense kızıyorum: "Kardeşim, bu ülkede elini kolunu sallayıp otostop yaptığın an 'sen istedin tecavüzü' durumuna düşüyorsun. Zaten 'aranmıştın' diye bakılıyor kadına iki gülücük attı mı. Neden bahsediyorsun sen?" Anlaşamadık tabii...

* Ben şöyle düşünüyorum açıkçası; evet pek çok ülkede yaşanabilirdi bu tecavüz olayı, her toplumda var böyle hayvanlar, sapıklar... Ama bu kadın dolaştı o kadar ülkeyi, Balkanlar'ı geçti, geldi Türkiye'de yaşadı bu olayı. Koca ülkeye mal edilmemeli tamam ama ülke olarak utanç duymak neden bu kadar zor? Ailenizde utanç duyulacak bir şey yaşansa, aile fertlerinden biri yüz kızartıcı bir suç işlese mesela utanç duymaz mısınız siz? Tamam bütün aile suçludur anlamına gelmez bu; ama umarsız olabilir misiniz, ezilmez misiniz, utanmaz mısınız hiç? Bu da öyle bir şey işte... Daha Pippa Bacca'nın Türkiye'ye geleceğini okuduğum zaman kafamdan geçti: "Kadın delirmiş olmalı, Tükiye'de tek başına yollara düşülür mü, kesin tecavüze uğrar" dedim. Kaybolduğu haberlerini okuduğumda da haklı çıkacağımı biliyordum. Efendim? Türkler'i fazla barbar olmakla mı suçluyorum? Hiç de değil! 'Damarlarımızdaki asil kanda mevcut bu' diye yazmıştım daha önce de... E biz değil miyiz turist kadınlara kaçıncı kezdir tecavüz edip yurtdışında manşetlere çıkan? Biz değil miyiz yılbaşında Taksim'in ortasında turist kızı ağlatıp, bağırtan? Biz değil miyiz kardeş, kuzen, bilmem ne dinlemeyip gözü denen, onları ensest ilişkiye zorlayan? Biz değil miyiz karısına bile tecavüz eden? Biz değil miyiz böyle hayvanları cezasız bırakan? Bu tür olaylar başka ülkelerde de oluyor diye daha az mı utanç duymalıyız yani? 'Her ülkede böyle insanlar vardır' diyerek mi savunma yapmalıyız? Kabul edin, biz böyle bir milletiz işte ve en ağır cezayı hak ediyoruz.

* Bana kalırsa en büyük suçlu da bizzat Pippa Bacca'dır! Geçeceği bu topraklara, bu ülkedeki insanlara güvendiği için... Sormadığı, araştırmadığı, önlem almadığı için... Özellikle, bile bile, dikkat çekmek amacıyla gelinlik giydiği için, kendini açık hedef haline getirdiği için... Kimse ona söylemedi mi; Türkiye'de kadının fark edilmemesi gerekir! Bacağının, çatalının, omzunun, baldırının görünmemesi gerekir! Gece tek başına dışarı çıkmaması gerekir, yalnız başına yaşamaması gerekir! Şuh olmaması, gülmemesi, kahkaha atmaması gerekir! İdeal olması, usturuplu olması gerekir! Bunları yapmıyorsa eğer, başına gelenleri hak etmiş demektir. Pippa Bacca da hiç olmayacak şeyi yaptı, dünyaya barış mesajı vermek için bile olsa dikkat çekmeye çalıştı! Kendi sonunu hazırladı, bizimle ne alakası var canım!

* NOT: Olaylar kimseye ders olmamış belli ki!. Bu kez Berlin Kontesi Renate von Hardenberg, kültürlerarası diyalog mesajı vermek için Dubai'den Berlin'e at sırtında yolculuk yapacakmış. Güzergahında Türkiye de varmış. Eyvah ki ne eyvah! Hiç değilse Alman kontesi koruyalım!