kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sinan Tuzcu: Tarihi kostümler içinde çok heyecan duydum. Sinan Tuzcu: Tarihi kostümler içinde çok heyecan duydum. - Kürşat Kızbaz: Üniversitedeki ilk belgeselimin konusu da Mevlana’ydı. Kürşat Kızbaz: Üniversitedeki ilk belgeselimin konusu da Mevlana’ydı.

Hayallerimin çok ötesine geçen bir belgesel yaptık

BÜLENT İPEK
Yönetmen Kürşat Kızbaz, pek çok ünlünün gönüllü çalıştığı 'Mevlana' belgeselinin hayallerini aştığını söyledi: Bu kadar büyük ismi biraraya Mevlana getirdi. Ben sadece vesile oldum..
Genç sinemacı Kürşat Kızbaz, 25 Nisan'da 90 kopyayla sinemalarda gösterime girecek 'Mevlana-Aşkın Dansı' belgeseliyle, 'kendi hayallerini de aşan' bir işe imza attığını söyledi. 26 yaşındaki yönetmen; Mevlana'nın hayatı ve felsefesinin anlatıldığı belgesel için Özcan Deniz'den Selçuk Yöntem'e, Yılmaz Erdoğan'dan Yıldız Kenter'e, Meltem Cumbul'dan Sezen Aksu ve Ömer Faruk Tekbilek'e kadar büyük bir kadroyu biraraya getirdi.

MEVLANA BİRARAYA GETİRDİ
Mevlana'yı ise büyük düşünürün 24'üncü kuşaktan torunu olan Sinan Tuzcu oynadı. Birleşmiş Milletler ve UNESCO'nun desteklediği belgeselin Fransızca seslendirmesini Gerad Depardieu; İngilizce dublajını da Morgan Freeman yapacak. Kürşat Kızbaz, ana sponsorluğunu HSBC'nin üstlendiği 'Mevlana-Aşkın Dansı' için seferber olan dev kadroyla ilgili "Mevlana'nın adı devreye girince film hayallerimi de aştı. Bu kadar büyük ismi ben değil, Mevlana biraraya getirdi" dedi.

* Bu işe başlarken bu kadar ünlü isimle çalışabileceğinizi tahmin etmiş miydiniz?
Bu kadar büyüyeceğini aklıma getirmemiştim. Çok değerli insanlar katkıda bulundu. Proje büyüdükçe, destek de arttı. Konuştuğum herkes "Ben de varım" dedi. Bana da inandılar ama burada asıl faktör Mevlana. Bu kadar insanı o birleştirdi...

* Mevlana'yı canlandıran Sinan Tuzcu'yu bu role onun torunu olduğu için mi seçtiniz?
Ben "Bu rolü ille torunu oynasın" demedim. Sinan ciddi sanatsal altyapısı olan biri. Bizi Sinan'ın büyük teyzesi Esin Çelebi biraraya getirdi. Geçen yaz Yılmaz Erdoğan'ın Mevlana Senfonik Dinletisi'nde tanıştık. Ondan sonrası çorap söküğü gibi geldi. Mevlana rolü için çok uygundu ve çok iyi performans gösterdi. Ona hayranlığım daha arttı.

TAM 20 BİN SAYFA KİTAP OKUDUM
* Bu filme hazırlanırken tüm Mevlana etkinliklerini takip ettiniz galiba...
Evet, ne varsa gittim. Ben bu işin senaryosunu da yazdığım için çok araştırdım. 20 bin sayfa kitap okudum. Elime geçen tüm materyalleri inceledim.

* Özcan Deniz hangi karakteri canlandırıyor?
Özcan Deniz, Mesnevi'nin yazılmasına neden olan 'Çelebi Hüsamettin'i oynuyor. Çok iyi performans gösterdi, rolün hakkını fazlasıyla verdi. O da projeye ve bana çok inanıyordu. Aslında 110 dakikalık bir filmin planını yapıyordum ama maliyet çok yükselecekti. Sonunda belgesele karar verdik.

* Filmin yurtdışı seslendirmelerinde Gerad Depardieu ve Morgan Freeman gibi starlar var...
Aslında onlar, bir sinema filmi olsaydı filmde de oynayabilecek insanlardı. Ancak bu hayallerimize engel koymadık; belki ileride film de yaparız...

* Bu isimleri nasıl ikna ettiniz?
Böyle bir projeye hazırlanırken görüştüğünüz insanlara ciddi bir şeyler göstermeniz gerekiyor. Biz kiminle konuşursak; hikayemizi ve hayallerimizi anlattık. Yazı ve referanslarımızı gösterdik. Onlar da prensip anlamında "Evet" dedi.