kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güler Sabancı

'AB, kendini dünyanın merkezinde sanıyor'

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "AB geçmişi düşünüyor ve dünyanın merkezinde olduğunu zannediyor" diye konuştu..
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Avrupa'nın geçmişini düşünüp kendini dünyanın merkezinde olduğunu zannettiğini belirterek "Almanya ile Fransa anlaşamazsa sanki tüm birlik çöker gibi bir düşünce var. Türkiye gibi ülkeler belli mesafede tutulmalıdır diye bir düşünce var" dedi. Sabancı, Türkiye'de İtalyan Ticaret Odası'nca düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmasında Avrupa'nın coğrafi bir kavram olarak kalmaması gerektiğini belirterek, "Genişletilmiş bir dünya görüşü lazım. Bu görüş, değişik kültürleri kucaklamalı" değerlendirmesinde bulundu.

AB ELDEKİYLE YETİNMEMELİ
Sabancı, 21. yüzyılın köprü inşa etme yeteneğine en fazla ihtiyaç duyulacak yüzyıl olacağını söyledi. Avrupa'nın, elindekiyle yetinmek ve elindekine odaklanmanın yeterli olduğunu düşündüğünü ifade eden Sabancı, şöyle konuştu: "Geçmişi düşünüyor ve dünyanın merkezinde olduğunu zannediyor. Fransa ve Almanya anlaşamazsa sanki tüm birlik çöker gibi bir düşünce var. 'Türkiye gibi ülkeler belirli mesafede tutulmalıdır' diye bir düşünce söz konusu. 20. yüzyılın büyüklüğünü yaratanlar ile 21. yüzyılın büyüklüğünü yaratanlar aynı olmayabilir. Avrupa, coğrafi bir kavram olarak kalmamalı. Aksi takdirde AB varolamaz. Genişletilmiş bir dünya görüşü lazım. Bu görüş, değişik kültürleri kucaklamalı. Türkiye, İtalya gibi ülkelerin de yardımıyla bu yeni görüş deneyiminde Avrupa'ya yardımcı olabilir." İtalyan Ticaret Odası Başkanı Giuseppe A. Moggi de, köprüler olmadan uçurumların geçilemeyeceğini, gelecekle bağlantı kurulmak isteniyorsa kültür, eğitim ve daha birçok alanda köprü kurulması gerektiğini vurguladı.