kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Toptan: Gül'ü yıpratır Erdoğan: Yetki Köşk'te

Meclis Başkanı Toptan, "Dava açma yetkisinin Adalet Bakanı'nda olması gerekir" dedi. Başbakan, yanıt verdi: Cumhurbaşkanlığı en güvenilir makam ..
TBMM Başkan Vekili CHP'li Güldal Mumcu'nun 301. madde değişikliğini "Meclis Başkanı Köksal Toptan yapsın" diyerek komisyona havale etmemesi nedeniyle yaşanan sıkıntı aşıldı. Toptan, dün düzenlediği basın toplantısında teklifi Adalet Komisyonu'na sevk ettiğini açıkladı ve şöyle devam etti: "Kanunlar ve Kararlar Dairesi gelen teklifleri yasa yapma tekniğine aykırı olup olmadığı yönünde inceleyip komisyona havale eder. Bu teklif ile ilgili de rapor hazırlayıp düşüncelerini Mumcu'ya sundu. Mumcu bilinen nedenlerle tamamen kendi takdiri ile benim karar vermemi istedi, ilgili komisyona havale etmedi. İncelemede kanun teklifinin kanun yapma teklifine aykırı olmadığını düşünerek Adalet Komisyonu'na havale ettim."

'ZOR DURUMDA BIRAKIR'
Toptan, 301. maddeden dava açılma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmesine de karşı çıktı ve "Dava açıldıktan sonra izin söz konusu. Bu durum çok ciddi cezai incelemeyi gerektirir. Şahsi kanaatim Cumhurbaşkanlığı makamının kovuşturma açmasında böyle yetkilendirme ile donatılması Cumhurbaşkanı'nı zor durumda bırakabilir. Bana göre Adalet Bakanlığı'nın iznini aramak en doğru yaklaşımdır" dedi. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da SABAH'ın "Cumhurbaşkanı'nın anayasada sayılan görevleri arasında 301. madde ile ilgili bir şey bulunmadığı için düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu söyleniyor. Teklifte değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz" sorusuna şu yanıtı verdi: "İzin verme yetkisinin kişi organa tanınması zorunludur. Ancak bu kişilerin gerek anayasal düzenimiz ve gerekse yerindelik bakımından kimler olması gerektiği konusu Adalet Komisyonu'nda tartışılıp değerlendirir. Komisyonun en özgün ve uygun çözümü oluşturacağına güvenim tamdır." Bu arada TBMM Adalet Komisyonu'nun 301. madde değişiklik teklifini 18 Nisan Cuma görüşeceği öğrenildi.