kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UNUTAMAYACAK... Brooklyn'in başarılı Belediye Başkanı eşiyle geldiği Türkiye için övgü dolu ifadeler kullanarak "Ülkenizi, insanınızı, yemeklerinizi çok seviyorum" diyor.

Türkiye büyükelçisi atanmak istiyorum

BİLGE ESER
Beşiktaş'ın kardeş kenti Brooklyn'in Belediye Başkanı Markowitz Türkiye'den büyülendi: "Hillary kazanırsa, Türkiye'ye büyükelçi atanmayı isteyeceğim"..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye büyükelçisi atanmak istiyorum
ABD'nin başarılı ve sevilen siyasetçilerinden biri olan Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yerel yönetimlerle ilgili sempozyumu nedeniyle İstanbul'a geldi. Türk nüfusunun en yoğun olduğu bölgelerden birinde görev yapan ve Türk toplumuyla yakın dostlukları olan Markowitz ile yoğun programı arasında ABD-Türkiye ilişkilerini, Türkiye ile olan bağlarını ve gelecekle ilgili siyasi planlarını konuştuk.

* Böylesi ticari, turizm alanlarında çok etkin olan ve ayrıca büyük bir etnik kimliğe sahip bölgeyi yönetmek zor mu?
Nüfusumuz 2,6 milyon. Buraya ABD'nin "Türkiye başkenti" diyebiliriz. Brooklyn, ülkenin en fazla Türk nüfusuna sahip bölgelerinden biri. Burayı yönetmek için etnik zenginliğe saygı göstermek ve de bu zenginliği kutlamak zorundasınız. Burada Türkler, Ruslar, Polonyalılar, Yunanlılar, Bangladeşliler ve daha birçok farklı etnik kimlikten halk yaşıyor. Brooklyn'in nüfusunun yüzde 40'ını başka ülkelerden gelenler oluşturuyor. Gerçekten farklı insanlarla olmayı sevmelisiniz.

KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ
* Türk toplumu, Brooklyn'in "zenginliğine" ne tür katkılarda bulunuyor?
Son birkaç yılda gerçekten çok etkin olmaya başladılar. İlk olarak, beğendikleri ve destekledikleri adaylar için para topluyorlar. Bunun iyi bir örneği Hillary Clinton'dır. Ona gerçekten çok bağlılar. Bana da büyük destek veriyorlar. Sizin yanınızda olmaları, gerçekten yanınızda oldukları anlamına geliyor. Bir şeyleri yapacağız diyorlarsa bu onu yapacakları anlamına geliyor. Türk toplumu, New York'ta genellikle ticaret alanında çok başarılı. Özellikle de inşaat ve tekstil alanlarında. Örneğin Brooklyn Industries adlı tekstil firmasıdır ve sahibi Vahap Bey çok başarılıdır. Çok Türk dostum var ve buradan söz edildiğinde heyecanlanıyorlar. Bu heyecan ABD halkına da geçiyor. Türk Konsolosluğu gerçekten çok etkin. Türk turizmi televizyon ve basındaki reklamlar olsun, tanıtım bakımından en yüksek seviyeye varmış durumda. Herkes tatil için buraya gelmek istiyor.

* Brooklyn ve Beşiktaş son 3 yıldır kardeş kent. İki kent arasında ne tür paylaşımlar oldu ve gelecekle ilgili planlarınız neler?
Ekonomik bir bağımız yok, ama şimdilik. Daha çok kültürel açıdan işbirliği içindeyiz. Mayıs ayında bir Türk gecesi düzenleyeceğiz ve hem Beşiktaş Belediye Başkanı hem de Sayın Kadir Topbaş'tan, geceye dansçı ve müzisyen göndermesini isteyeceğim. Önümüzdeki hafta da tura çıkan bir Türk klasik müzik orkestrası Brooklyn'de konser verecek. Ayrıca her yıl çok görkemli bir şekilde düzenlenen Türk yürüyüşüne bu yıl Topbaş da katılacak.