kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gencim ama unutkanım Alzheimer olabilir miyim?

Dr. Ece Hattat
11.04.2008
* 29 yaşındayım ama önemli bir hafıza problemim var. Babam da Alzheimer hastası olduğu için büyük bir endişe duyuyorum. Bu yaşta Alzheimer olunabilir mi? Ne yapmalıyım? Aykut M./ Antalya

Alzheimer hastalığıyla babanız nedeniyle tanışan biri olarak bilmeniz gerekir ki; bu hastalık hafıza gerilemesinden çok daha ciddi bir sorundur. Alzheimer hastalığı en sık görülen demans tipidir. Entelektüel ve sosyal fonksiyonlar, günlük aktiviteleri etkileyecek kadar yavaşlar. Sadece nöronlar değil, beyindeki kimyasallar da azalır. Beynin yapısı bile değişir. Plak denilen bazı oluşumlar meydana gelir. Yavaş yavaş ilerleyen bu hastalık hafızayı bozar, günlük işleri yapmayı güçleştirir.

GERİ DÖNÜŞÜ YOKTUR
Küçük hafıza problemlerinden daha ciddi sorunlar belirir. Konuşma zorlukları, zaman ve yer kavramının karıştırılması, karar verme yeteneğinde azalma, eşyaların yerlerini şaşırma, ruh hali ve davranış değişiklikleri gibi sorunlara yol açar. Geri dönüşü olmayan bu belirtiler; hatırlamayı, öğrenmeyi ve hayal etmeyi zorlaştırır. Alzheimer daha çok 65 yaş ve üzerinde görülen bir sağlık problemidir. 85 yaş ve üzerinde bu risk daha da artar. Nadir de olsa, bu hastalık gençleri de etkileyebilir. Hafıza kaybı yaşıyorsanız hemen 'Alzheimer oldum' diye endişelenmeyin. Gençlerde görülen hafıza kaybına, altta yatan başka bir sorun da neden olabilir.

SEBEPLERİNİ ARAŞTIRIN
Tiroit problemleri, bazı karaciğer hastalıkları, B12 eksikliği, bazı ilaçlar, böbrek sorunları, depresyon, uykusuzluk ve aşırı stres gençlerde görülen hafıza sorunlarının sebepleri olabilir. Kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, kan şekeri yüksekliği ve şişmanlık ile sigara-alkol kullanımı ve beslenme yanlışları da hafızayı zayıf düşürebilir. Eğer hafızayı zayıflatan sebep yukarıdaki nedenlerden biriyse, altta yatan sorunu tedavi ederek eski hafızanıza kavuşabilirsiniz. Yine de ailenizde Alzheimer hastalığı görülüyorsa, uzman bir psikiyatriste başvurarak sorununuzun daha çok yaşlılarda görülen bu hastalık olup olmadığını rahatlıkla öğrenebilirsiniz.