kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
CEM ELBİ... Mide kanserine yol açan tümörleri yok etmeyi hedefleyen ilaç üzerinde çalışıyor.

15 bin bilim insanımız var, fırsat kaçmasın!

SEÇKİN ÜREY
ABD'deki bin 200 Türk bilim adamını bir araya toplamayı başaran TASSA, Türkiye'de bir bilim şehri kurma projesi için harekete geçti Krizin ABD ve Avrupa'nın bilim dünyasına desteğini azalttığına dikkat çeken bilim adamları bunun Türkiye için fırsat olduğunu düşünüyor..
ABD'nin önde gelen akademik kurumlarında yaptıkları çalışmalarla öne çıkan Türk bilim insanları, birikimlerini Türk özel sektörünün hizmetine sunmak için proje hazırladı. Türkiye'de 'bilim şehirleri' kurulması için Ulusal İnovasyon Girişimi ile işbirliği kuran Türk Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenler Derneği (TASSA), eylül ayında İstanbul'da düzenleyeceği ilk arama konferansıyla projenin temellerini atacak. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen TASSA Konferansı için Boston'da bir araya gelen ABD ve Türkiye'den Türk bilim insanları özel sektör, üniversite ve kamu arasında köprü kurmanın yollarını tartıştı. Konuyla ilgili soruları yanıtlayan TASSA Başkanı ve Drexel Üniversitesi Biomedikal Mühendislik ve Sağlık Okulu Başkanı Banu Onaral, İstanbul ve Ankara'da kurulması planlanan bilim şehirlerinin ters beyin göçünün yanı sıra tüm dünyadan bilim insanlarını ve uluslararası sermayeyi Türkiye'ye çekebileceğini söyledi. Tayvan, Hindistan, Şanghay, İrlanda ve Güney Kore'de benzer şehirlerin kurulduğunu anlatan Onaral, Portekiz ve İspanya'da da bilim şehirlerinin kurulma aşamasında olduğunu söyledi. Onaral son olarak Suudi Arabistan'da Kral Abdullah'ın 10 milyar dolarlık bir üniversite şehri kurmak için hareke geçtiğini de ekledi.

FIRSAT PENCERESİ AÇILDI
Amerika ve Avrupa'nın eski görkemini kaybettiğine de değinen Onaral, "Bu ülkelerin yasaları bilim çalışmaları için esnek değil. Bu nedenle çoğu araştırmanın uzantıları Asya'da yaptırılıyor. Türkiye'nin elinde büyük bir fırsat penceresi var" dedi. "Bunun önündeki tek engel çeşitli kanunlar ve mevzuat olabilir. Bu çözüldüğü takdirde dünyaya atılmış büyük bilim ağı, genç nüfus, özel sektör, kamu harekete geçecektir. Hepsi hazır yalnız bir araya gelmiş değiller" diyen Onaral, bilim şehirleri projesinde ilk meyvelerin 5-10 yıl içinde alınabileceğini dile getirdi.
Haberin fotoğrafları