kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Savunma için geri sayım başladı

Yeni Haber
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açtığı kapatma davasının ardından bir yandan anayasa değişikliği paketi hazırlayan AKP, bir yandan da Anayasa Mahkemesi'nde yapacağı savunma için çalışıyor. AKP'nin hukukçu kurmaylarının yürüttüğü çalışma kapsamında parti dışından bazı bilim adamlarının da görüşlerine başvuruluyor. Savunma çalışmalarına Katar gezisinin ardından Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı belirtiliyor. Parti kurmayları Başbakan'ın her gün iki saatini savunma çalışmaları için ayıracağını kaydediyor.

Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davasının ardından "kapatılmaktan kurtulmanın" formülünü arayan AKP, siyasi parti kapatmalarıyla ilgili düzenlemenin de aralarında bulunduğu 15-20 maddelik bir anayasa değişikliği paketini gündeme getirmeyi planlıyor. AKP'nin anayasa değişikliğinin yanı sıra mesai harcadığı bir başka konuyu da Anayasa Mahkemesi'nde yapılacak savunma oluşturuyor.

AKP anayasa değişikliğinin yanı sıra savunma çalışmalarına da büyük önem verirken, bu çerçevede AKP'nin hukukçu kurmaylarının yürüttüğü çalışmalarda parti dışından bilim adamlarının da görüşlerine başvuruluyor. AKP savunma çalışmaları kapsamında Türkiye'deki örneklerin yanı sıra yabancı ülkelerdeki durumu da inceliyor. Bu konuda özel bir ekibi yurtdışında görevlendiren AKP, "dünyada en fazla hangi ülkelerde parti kapatma davaları açılıyor, gerekçeleri neler ve sonuçları ne oldu?" sorularının yanıtını arıyor.

ERDOĞAN DA SAVUNMA ÇALIŞMALARINA KATILACAK

AKP'de yürütülen savunma çalışmalarına Katar gezisinin ardından Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı belirtiliyor. Erdoğan'ın, Nisan ayı programının buna göre düzenlendiği kaydedilirken, Başbakan'ın her gün iki saatini savunmayla ilgili çalışmalara harcayacağı dile getiriliyor. Başbakan'ın parti kurmayları tarafından bugüne kadar yapılan çalışmaları ayrıntılı bir şekilde gözden geçireceği, bu çalışmaları ise ağırlıklı olarak evinde yürüteceği kaydediliyor. Nisan ayın boyunca savunmayı hazırlayan ekip, dönüşümlü olarak Başbakan Erdoğan'a bilgi verecek. Başbakan gerekirse milletvekillerinin ve hukukçu kurmayların görüşlerini almak için gruplar halinde milletvekillerini evinde kabul edecek.

SÜRE 2 MAYIS'TA DOLUYOR

Anayasa Mahkemesi, AKP'ye açılan kapatma davası ile ilgili iddianameyi 1 Nisan Salı günü partiye ulaştırırken, savunma için tanınan bir aylık süre de 2 Mayıs'ta doluyor. AKP'nin ise Anayasa Mahkemesi'nden ek süre talebinde bulunmayacağı ve bir aylık sürenin ardından savunmasına başlayacağı belirtiliyor.

(ANKA)