kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Bilançolar bu kez de yıkıp geçer mi?

Büyük resim için tıklayın
ABD krizinde ocak ayında dramatik gelişmeler yaşanmıştı. Finansal dalgalanmanın şirket bilançoları üzerindeki tahribatı dördüncü çeyrek bilançolarına vurmuştu. Ardı ardına uluslararası bankaların zarar açıklaması ile finansal piyasalar dibe vurdu. 22 Ocak ve 30 Ocak'ta ABD Merkez Bankası (Fed) iki kez yüzde 1.25 düzeyinde faiz indirimine giderek ve likidite vererek durumu kısmen yatıştırdı. ABD hükümeti de 167 milyar dolarlık bir destek paketi ile piyasaların kurtarılmasına yardımcı oldu.
Bir dönem bilançolarındaki zararla finansal krizin yükü temizlenmiş değil. Kimin ne kadar zarar ettiği konusunda şeffaflık ve güven kaybı sürüyor. ABD'de 2008'in ilk çeyrek bilançoları bu korku ile açıklanmaya başlandı. Geçen hafta General Electric'in tahminlerden daha düşük kâr açıklaması piyasaları sarstı. Krizin reel sektörü de etkilemeye başladığının işareti olarak kabul edildi.

- Bilanço açıklama haftası- Bu hafta bilanço açıklama yönünden belki en yoğun haftayı yaşayacağız. Hemen bugün 2007 son çeyreğinde 8 milyar dolarlık zarar yazmış olan Alman Bankası IKB Deutsche'nin, yarın Intel ve Johnson &Johnson'un, 16 Nisan Çarşamba JP Morgan,
IBM ve Coca Cola'nın, 17 Nisan Perşembe Merrill Lynch, Google, Nokia'nın, 18 Nisan Cuma Citibank, Caterpillar, Xerox, Honeywell'in ilk çeyrek bilançoları açıklanacak.

- Etkileri yumuşar mı?- Bilançoların ocak ayındaki kadar olmasa da kötü çıkması bekleniyor. Yani kârlar azalacak veya zararlar devam edecek. Ama bunun etkisi ocak ayındaki gibi sert olmayabilir.
- Çünkü zararlı rakamlara alışmaya başlanması sert tepkiyi yumuşatacak etkenlerden biri.
- Bir diğer yumuşatıcı etken ise zarar açıklayan kuruluşun sermaye de bulmaya başlaması. Citibank ve UBS bunun örneklerinden. Zarar olmasına karşılık sermaye de bulunabiliyorsa piyasalar bunu sindirebiliyor.
- Üçüncü neden de, ABD piyasalarının bir süreden beri belli bir bant içinde hareket etmesi. Şimdilik bu bandın üst noktasında bir seyir söz konusu. Piyasalar eğer yukarıdaysa gelişmeler veya veriler olumlu da olsa, bunu görmezden gelmeyi tercih ediyor. Hareket eğer bandın alt kısmındaysa bu kez de olumsuz gelişme ve verilere duyarsız kalınıyor. Dolayısıyla General Electric bilançosu bandın üst kısmında açıklandığından dolayı etkisi de güçlü oldu.

- Bant etkisi- Bu haftaki bilançoların piyasalara yansıması da, bu çerçevede önce sert olabilir. Ama sonra bandın alt tarafına yaklaşıldığında tersi gelişmeler gündeme gelebilir.
Buradan hareketle bu dönem bilanço açıklamalarından piyasaların ocak ayındaki gibi ağır darbeler almayabileceği düşünülebilir.
Türkiye'de ise yurt dışı piyasalara bağımlılık devam ediyor. Siyasette ise yumuşama rüzgarı esiyor. Bu durum, piyasaların siyasi risk algılamasını azaltıyor.