kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Pazar SABAH 
KAZIM KANAT

Tekne aşkı başkadır

Size nasıl tarif etsem ki... İlk görüşte âşık olmak gibi bir duygu. "İşte bu benim aradığım kadın," dersiniz ya, işte öyle bir şey. Önce teknenize âşık olacaksınız sonra satın alacaksınız. Eğer sevmeden, âşık olmadan, bağlanmadan bir tekne alırsanız, sonu mutsuz evlilikler gibi olur. Ama daha tekneye ilk adımda bir başka sevgiyle dümene geçer, yelken halatlarını okşarsanız, işte o tekneye yaşam boyu bağlanırsanız. Peki nasıl bir tekne alalım? Tekne satın almadan önce hayallerinizi bir düşünün. Ne yapmak istiyorsunuz? Açık denizlere yelken açıp bir dünya turuna mı çıkacaksınız? Yoksa o koy senin bu koy benim diyerek, kıçtan kara yapıp bir çam ağacına bağlandığınız Ege'nin o dayanılmaz deli mavisinin üzerinde rakıbalık keyfi mi yapacaksınız? Tekne alma hayalinizi bu yaz gerçekleştirin derim. İnanın evinizin önünde duran o arabalardan daha ucuz. (Tavsiye; mutlaka ikinci el alın. İnanılmaz ekonomiktir.) Şaşırdınız değil mi? Şaşırmayın? Siz gazetelerin o lüks hayat sayfalarında, elinde şampanya, ağzında puroyla yatındaki şezlongunda uzanan göbekli insanlara bakmayın. O fotoğrafların hepsi sahte hayat! O motor yatlar var ya... Hepsi lüks bir otelin odası gibidir. O odada klima, TV ve hatta jakuzi bile vardır. Bu lüks ortam sizi denizden alır, koparır gider.

DÜNYA TURU BİLE YAPILABİLİR

Eğer cesaretiniz varsa yelkenli alın. Hem açık denizlere çıkar hem de isterseniz dünya turu bile yaparsınız. Bu konuda çok iddialı (Bavaria, Benettau veya Jeanneu) üç marka var. İkinci eli bile 30-40 bin YTL civarındadır. Tekneniz de eviniz gibi olsun istiyorsanız, benim favorim Nordic (Vikinglerin gemisi) tipi teknelerdir. Akdeniz'in o güzelim koylarında dostlarınızla keyif çatmak istiyorsanız, kesinlikle gulet derim. Yani karpuz kıç olanını seçerim. Çünkü kıçındaki o geniş alanda yataklar ve masalar sanki küçük bir meyhane havası verir. Hadi diyeyim ki ayna kıç da olabilir. Şu an pek yapılmasa da keç (burnu ve kıçı yüksek) tekneler de bir yaşam biçimidir. Bu teknelerin fiyatı, boyları ve direklerinin sayısıyla orantılıdır. 20 metrelik bir Bodrum guletini, 70-80 bin YTL'ye alabilirsiniz. Ayna kıç tekneler ise daha ekonomik. 12-14 metrelik iki kamaralı tekneler 40-50 bin YTL. Nostalji arıyorsanız, trihandilli alın derim. Hani ceviz kabuğu gibidir. İdeali iki dalga boyu (11-13 metre arası) olanıdır. Tekne alacaklar şunu da bir kenara not etsin: Bu yazdığım her tekne içinde mutfak, duş-tuvalet, yatak odası ve ayrıca çalışma odası vardır. Yani bu tekneler içinde bir mevsim değil bir ömür boyu bile yaşanır. Denizi ve karayı aynı anda yaşamak istiyorsanız, balık tutma tutkunuz da varsa, siz en iyisi bir piyade alın. Gökova'da sırtı çeker, barbun için koylara ince ağlarınızı da atarsınız. Benim teknemi soracak olursanız... Yelkeni vardır, salması da... Hatta teknenin içine deniz dolsa bile çalışabilen bir motoru da vardır. Bodrum'da bir tane var, o da benimki. Anlayacağınız teknem benim aşkım. Her ne kadar; "Kadınlara da güvenilmez, teknelere de... Hatta denizlere hiç güvenilmez, seni bir gün koynuna alıverir de," desem... Deniz ve tekne aşkına bir isim koyamam. Size bir itiraf... Bu kış teknemden ayrılmayı düşündüm. Şöyle içinde yaşanacak bir tekne aradım, ama eski aşkımdan vazgeçemedim. Filikadan bozma Meleğim, bu kış Yalıkavak Tersanesi'nde Asım ve Sulhi Kaptanların denetiminde yeni bir şekil aldı. Geçen yaz beyaz bir kuğu gibiydi bu yaz ise bordası yeşil, yelkenleri de bordo oldu. Değişmeyen tek şey direğin tepesinde sallanan Beşiktaş bayrağı! Soranlara da üzerindeki kara kartalı gösterip; "Bu korsan bayrağı," diyorum. Eh ne de olsa adımız 'Bodrum'un Paşası!' oldu ya...
MESAJ: Marina hayatı ise bir başkadır. Ben Bodrum Marina'da kalıyorum ve İstanbul'da arabama verdiğim garaj parası kadar tekneme yıllık aidat ödüyorum. Üstelik araba garajı beleş. Su, elektrik, duş beleş. Öğlenleri yat kulüpte üç kap yemek ise 5 YTL. Geceleri teknenize uzanıp müzik dinlemek de beleş. Magazinciler duymasın. Büyük orkestra şefi Önder Bali'den müjdeyi aldım. Bizim ihtiyar kuş (Neco) tekrar müziğe dönmüş. Yat kulüpte her akşam Neco ile mehtaba dalacağım!