kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Diyanet'ten organ nakli için fetva

Bülent AYDEMİR ANKARA
Diyanet İşleri'ne göre bütün tedavi yolları tükendikten sonra organ nakli yapılabilir Ancak temel şart organı alınacak kişinin beyin ölümünün gerçekleşmiş olması..
Diyanet İşleri Başkanlığı, organ nakliyle ilgili olarak vatandaşların kafasında soru işaretlerine aylık dergisinde yanıt verdi. Tartışılacak görüşlerin yer aldığı dergide, kök hücrelerden laboratuar şartlarında üretilen alternatif organ ve doku kullanımı da dahil olmak üzere bütün tedavi yolları tüketildikten sonra, son çare olarak organ naklinin yapılabileceği belirtildi ve eklendi: "Ancak nakil için gerekli dini, tıbbi, hukuki ve ahlaki tedbirlerin alınması gerekir. Yazıda, naklin şartları şöyle sıralandı:

* ESTETİĞE KOŞULLU İZİN: Operasyondan beklenen yararın, doğuracağı zarardan üstün olduğundan emin olunması ve bunun kişiyi kaybettiği bir organına kavuşturmak, organın eski şekline dönmesine veya normal fonksiyonunu görmesini sağlamak yahut kişiye psikolojik veya fonksiyonel bir sıkıntıyı veren bir sakatlığı veya çirkinliği gidermek maksadıyla yapılması şartıyla insan vücudunun bir yerindeki organın, aynı insanın başka bir yerine nakli caizdir.

* İKİ GÖZ BİRDEN NAKLEDİLEMEZ: Dinen aranan şartların gerçekleşmiş ve bağışta bulunanın tam ehliyetli olması kaydıyla, kan ve deri gibi kendiliğinden yenilenen organın, bir insandan diğerine nakli caizdir. Başkasının vücudundan hastalık sebebiyle ayrılmış organın bir parçasından yararlanmak caizdir. (Bir şahsın hastalık sebebiyle gözünün çıkarılması sırasında korneasının alınması gibi.) Canlı bir insandan, hayatın devamı kendisine bağlı bulunmasa bile her iki göz korneasının birlikte alınmasında olduğu gibi temel bir hayati fonksiyonu devre dışı bırakan organ nakli haramdır.

* KALP NAKLİ HARAM: Kalp gibi hayatın kendisine bağlı bulunduğu bir organın canlı bir insandan diğer birine nakli haramdır.

* ÖLÜDEN ORGAN NAKLİ: Ölüden canlı birine organ nakli izin alınmış ise caizdir. Organ naklinin ittifakla caiz görülmesi, organın satımı yapılmaması şartına bağlıdır.

* CENİNDEN ORGAN NAKLİ: Başka bir insana nakledilmek üzere ceninin organ ve dokularını almak caiz değildir. Fakat kendiliğinden düşmüş veya annenin hayatını kurtarmak gibi sebeplere bağlı olarak hukuken hayatı sonlandırılmış olan ceninin organları kullanılabilir. 10 ve 11'inci haftalarda ceninden ilik ve doku almak haramdır. Beyni tam olarak oluşmadan doğmuş bebeğin ölümü kesinleşmedikçe organları alınamaz.