kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Irak'taki savaşçı robotlar "isyancı" çıktı

Yeni Haber
ABD'nin Irak'ta geçtiğimiz yıl denemeye başladığı paletli ve otomatik silahlı savaş robotlarının, tatbikatlar sırasında namluyu pek çok kez Amerikalı askerlere yönelttiği, ölümlü kazaların son anda engellendiği bildirildi.

Teknik arıza ve mühendislik hataları nedeniyle 'isyankar' hareket eden savaş makinelerinin programları, gerekli düzeltme ve geliştirmeler için askıya alındı.

Japonya'daki bir 'RoboBusiness' konferansına katılan Amerikan kara kuvvetleri yetkilisi Kevin Fahey, Özel Silahlar Gözlem ve Keşif Doğrudan Hareket Sistemi (SWORD) bünyesinde üretilen insansız, uzaktan kumandalı askeri araçların, emir verilmediği halde hareket ettiklerini veya ateş açtıklarını söyledi.

5.56 milimetre çapındaki M249 hafif makineli silahlara sahip olan araçların, askerlere yöneldiği zamanlar denemelerin durdurulduğu aktarıldı. Fahey, bütün sorunlara rağmen bu makinelerin, silahlandırılmış insansız keşif uçaklarından daha güvenilir olduğunu kaydetti. Amerikalı uzman, insansız savaş makinelerine güvenebilmek için en az 10-20 yıl geçmesi gerektiğini vurguladı.

SWORD makinelerinin yanı sıra, 7.62 milimetre çapındaki ağır makineli silahlar ve geliştirilmiş güvenlik şartları sunan Modüler Gelişmiş Silahlı Robotik Sistem (MAARS) robotlarının da 1 yıl içinde denenmesine başlanılacak.

CİHAN